Înainte de a aborda episodul 2, să privim puțin la episodul 1 de anul trecut
Caracatița de la Timișoara: CONTINENTAL poluează, cetățenii timișoreni agresați cu gaze. Episodul 1
Aerul Timișoarei devine din ce în ce mai greu de respirat. Cartierele Lipovei, Modern, UMT, Tipografilor, Fabric sunt invadate de mirosul de cauciuc ars, în unele zile, de la fabrica Continental Automotive care inexplicabil s-a poziționat între cartiere rezidențiale. Înainte de Continental acolo exista UMT Uzinele Mecanice Timișoara. Așa cum spunea și numele industria de profil era mecanică iar nu chimică. Poluatorul Continental este liber să confiște dreptul la un mediu sănătos grație unei inginerii, în opinia noastră, infracționale bine pusă la punct.
În mod repetat noi am sesizat Garda de Mediu, răspunzând un domn care mi-a sugerat să iau legătura cu biroul de presă (ca și când pentru presă se abordează altfel situația), insistând de fiecare dată am discutat cu dânsul iar nu cu biroul de presă tocmai pentru a vedea cum e abordat cetățeanul. Interlocutorul de la garda de mediu de fiecare dată a refuzat să se prezinte și mi-a subliniat că această fabrică nu poluează și nu există miros de cauciuc și ar fi bine să-mi văd de treabă pentru că „băieții au spate tare”. Mi-am dat seama că este vorba de o mafie care ajunge până la guvern așa cum am arătat anul trecut. Dar o vom expune.
Avizele și măsurătorile Continental sunt efectuate de o firmă din Ungaria astfel încât din start Parchetele și procurorii români să poată fi ocoliți, este o schemă infracțională de ocolire, aparent, a competenței – opinia și convingerea noastră. Numai că legea nu permite unor firme externe să desfășoare activități fără punct de lucru în țară. Aici rețeta infracțională de ocolire ar trebui să pice.
Primul indiciu că acolo aerul nu este în parametrii normali, era fenomenul grădinii Zoologice, animalele se stingeau pe picioare. Primarul Fritz în loc să oprească fabrica, cel puțin prin cauza de utilitate publică, a închis grădina Zoo. Și în acest fel acolo nu mai este pol turistic care să se întrebe ce e cu mirosul de cauciuc ars. Primarul s-a aliat cu frații săi de sânge și astfel Timișoara nu mai are nici mediu sănătos și nici Grădină ZOO.
În general noaptea sunt ocolite filtrele și se deschid ferestrele fabricii iar noxele de la cuptoare sunt eliberate în atmosferă, din această cauză nu putem vorbi despre o intenție directă ci doar despre acceptarea rezultatului pentru că autorii sunt muncitorii care deschid ferestrele și ocolesc filtrele.
Articolul 35 din Constituția României garantează Dreptul la un mediu sănătos. De altfel acest articol instituie obligații în serviciu pentru părțile ce pot afecta mediul și pentru părțile ce avizează unități care afectează mediul. Deci aerul curat fără miros de cauciuc ars nu este o vocație sau o facultate a cetățeanului din Timișoara ci este un drept, pe care funcționarii (considerați de mine corupți) de la Garda de Mediu nu-l pot percepe sau accepta. Gurile rele, zvonurile, spun că se dau sume grase ca mită Gărzii de Mediu Timiș, rezultatul îl vedem și îl simțim cu toții. Ce face DIICOT, ce face DNA? Ce fac parchetele? Poate acum vor face ceva.
Partidul Verzii din România filiala Timiș a început să monitorizeze cu instrumente omologate calitatea aerului.
Sigur că mirosul nu-l putem dovedi decât cu ceea ce simțim, Continental își creează propriile evidențe, rapoarte care să ne combată atunci când afirmăm că este un miros greu. Adevărul este unul simplu: înafară de Partidul Verde și câțiva ziariști curajoși, nimeni nu a luat apărarea cetățenilor.
Pădurea verde de la Timișoara, de 3 ani nu a mai devenit verde, doar arbuștii de la rădăcini. Copacii seculari s-au uscat de la gazele aruncate fără reținere în aerul Timișorii. Copacii sunt uscați și nu au mai avut frunze. Cel puțin unul din din angajații Continental Automotive de la UMT finalizează activitatea devenind pacient la Oncologie cu forme severe de cancer, ne spunea un muncitor care era bolnav anul trecut, azi el este mort.. Datele de la Spitalul Județean, cel Municipal și Oncohelp ar fi foarte utile pentru magistrații care vor binevoi să ancheteze cazul. Sigur, noi, nu putem afirma cu certitudine sau științific că ar fi o cauză de boală sau de cancer, unicul lucru cert este mirosul cumplit de gaze care apare în unele zile la Timișoara și nu este drept ca cetățenii să îndure un asemenea tratament.
Orice demers a fost făcut inclusiv la Guvernul României a fost barat. Până autoritățile vor face o anchetă, trebuie să existe și o reacție promptă a societății. De aceea persoanele care doresc să conteze sunt chemate să voteze petiția de oprire a fabricii pe linkul de mai jos
Pe newsnet vă puteți înscrie folosind contul de facebook sau faceți un cont nou gratuit direct pe newsnet. Facem apel ca acest link de petiție să fie distribuit, este momentul ca vocea noastră să fie auzită iar cei care chinuie cetățenii cu asemenea mirosuri să plătească.
Vom reveni cu noi detalii
Marius Leontiuc
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.
GReșeală, nu partidul Ecologist, ci PARTIDUL VERDE a montat doi senzori prin care se monitorizează calitatea aerului, în apropierea zonelor celor mai poluate, nord-estul și sud-estul municipiului.