NEWSNET Evangelical Social Network
Editoriale Flux-stiri leontiuc

Cartierul Freidorf cu strada Ioan Slavici din Timișoara, un simbol al arhitecturii caselor șvăbești lăsat în paragină


În 1973 (foto) Strada Ioan Slavici din Timișoara, stradă principală a Cartierului Freidorf, era cunoscută pentru tramvaiul 3. Un tramvai care lega comuna Utvin și Fabrica de zahăr de oraș. Cartierul Freidorf cuprinde fosta comună germană Freidorf, cu specific arhitectural al casei șvăbești și austriece. Peisajul tipic bănățean de la 1780 poate fi regăsit în conturul câtorva case care mai există. Casă îngustă și mică cu două ferestre mici la stradă, tipic bănățeană, este o comoară istorică a arhitecturii locale. Numai că, Primăria Timișoara omite total această zonă precum și cea a străzii Bogdănești din Timișoara.

Nu știm de ce o linie istorică de tramvai nu a putut găsi o finanțare europeană pentru refacere. Prioritatea primarului Robu, se pare că este cea a distrugerii sigure a patrimoniului arhitecturii. Dovada acestei afirmații, este introducerea circulației auto în Piața Traian. care a condus la degradarea imediată a construcțiilor renovate și la degradarea și mai mare a celor nerenovate. Am studii și cursuri în domeniul arhitecturii dacă există întrebări în calitate de ce îmi permit să arăt asemenea acte publice de vandalism cultural.

Dragii mei cititori. Patrimoniul arhitectural al orașelor în care trăim, constituie identitatea noastră istorică și avem obligația de a-l conserva. Iată un exemplu trist prin care locuri cu valoare arhitecturală sunt ignorate. Aștept ca Primăria Timișoara să dezvolte o reabilitare a acestei străzi și să readucă urgent în peisajul nostru tramvaiul 3, cu linie ferată.

În loc de stâlpii odioși din beton care după cum observăm nu deservesc ilumintatul public pot fi regândiți stâlpi cu lampioane elegante iar cablurile subteran. Strada cu cale ferată de tramvai, piste de biciclete și fâșii de spații verzi cu brad argintiu, iar trotuarele cu pavaj din piatră cubică. Iată o sugestie care ar schimba înfățișarea zonei.

Marius Leontiuc

(Visited 5 times, 1 visits today)

Hits: 157


Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall
http://www.leontiucmarius.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii