Flux-stiri

Ce este sindromul inimii frânte și cum îți pot afecta emoțiile sănătatea

  • Este rar, dar chiar poți muri de inimă frântă.
  • Un șoc emoțional brusc, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate face ca inima să ia o formă ovală neobișnuită.
  • Inima frântă are o formă neobișnuită.

Este rar, dar chiar poți muri de inimă frântă. Un șoc emoțional brusc, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate face ca inima să ia o formă ovală neobișnuită, făcându-o incapabilă să își facă treaba, scrie CNN.

„Când o persoană este internată pentru prima dată în spital, inima poate părea teribil de slabă. Poate că abia dacă se pompează. Într-un caz grav, ai fi în șoc în secția de terapie intensivă și fără îngrijiri medicale nu ai supraviețui”, a declarat Dr. Ilan Wittstein, profesor asistent de medicină la Johns Hopkins Medicine, care a publicat una dintre primele lucrări despre sindromul inimii frânte, numit și cardiomiopatie de stres.

Inima frântă are o formă neobișnuită

Wittstein a întâlnit pentru prima dată cardiomiopatia de stres ca tânăr asistent medical într-o unitate coronariană în 1998, când a avut trei cazuri neobișnuite la rând.

„Am văzut trei pacienți la rând care trecuseră printr-un fel de eveniment stresant din punct de vedere emoțional. Primul a fost moartea mamei lor, al doilea a fost un accident de mașină înfricoșător, iar al treilea a fost o întâlnire surpriză. Cu toate acestea, fiecare a venit la spital cu rezultate ecocardiografice foarte asemănătoare”, a spus Wittstein.

Imaginile au arătat că ventriculul stâng al fiecărei inimi, care este principala cameră de pompare, s-a umflat într-o formă bizară care amintește ciudat de un takotsubo, o oală folosită de pescarii japonezi pentru a prinde caracatițe.

Supranumit cardiomiopatie „takotsubo” când a fost identificat pentru prima dată în Japonia în 1990, sindromul nu era bine cunoscut în Statele Unite și este posibil să fi fost adesea diagnosticat greșit, a spus Wittstein.

Ce simptome au pacienții cu „inima frântă”

Simptomele, cum ar fi transpirația, durerea toracică și respirația îngreunată pot fi aceleași cu cele ale unui atac de cord, a spus el. Dar, spre deosebire de un atac de cord, care este de obicei cauzat de arterele blocate, acești pacienți timpurii aveau „artere coronare normale, imaculate”, cu puține sau chiar nici o urmă de colesterol și plăci.

Și mai ciudat: deși analizele de sânge au arătat leziuni extinse, mușchii inimii femeilor nu au rămas alterați sau deteriorați permanent ca în cazul unui atac de cord, a spus Wittstein. Pentru mulți pacienți, funcțiile au revenit la normal în câteva zile sau săptămâni.

Wittstein și echipa sa au început să studieze fenomenul și au publicat una dintre cele două lucrări fundamentale în 2005.

„L-am poreclit «sindromul inimii frânte», deoarece la acea vreme nimeni din medicină nu credea că emoțiile pot avea un impact atât de dramatic asupra inimii umane. Am vrut să creștem gradul de conștientizare” , a spus Wittstein.

The post Ce este sindromul inimii frânte și cum îți pot afecta emoțiile sănătatea appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code