Economice

Companiile din energie au luat credite de 17 miliarde de lei de la băncile din țară și au ajuns la limită. “Soluția nu e să continui să te tot îndatorezi, să duci un șoc în alt șoc” – Popa, BNR

Cristian Popa a fost prezentat la ediția din acest an a Romanian International Gas Conference (RIGC) și a fost solicitat să explice dacă și cât mai pot lua companiile din energie credite de la bănci pentru a putea duce în continuare schema de  plafonare a prețurilor El a spus că s-a ajuns la limită.

“Se numesc norme prudențiale pentru că susțin prudențialitatea. Sectorul bancar trebuie să fie prudent pentru că lucrăm cu banii oamenilor, în spatele fiecărui cărui credit sunt banii a milioane de oameni și băncile protejează banii acestor deponenți, dând credite către diverse sectoare.

Sectorul despre care vorbim a ajuns la această limită. E prudent să dăm toți banii acestui sector? Cred că nu? E prudent să-ți pui toate ouăle în același coș? Cred că nu. Noi trebuie să fim atenți și la stabilitatea financiară”

Solicitat să ofere o sumă totală la care au ajuns creditele acordare de companiile din energie, Popa a dat de înțeles că ar putea fi vorba despre 17 miliarde de lei. Oficialul BNR a atras însă atenția că împrumuturile suplimentare care ar putea fi contractate de companiile din energie nu sunt în niciun caz o soluție sănătoasă și a spus că ar fi de dorit ca Guvernul să onoreze mai repede plățile către furnizori și distribuitori.

Iată ce a spus Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, răspunzând unei întrebări puse de noi legate de care este volumul total al creditelor acordate companiilor din energie:

“Din cunoștințele mele, normele prudențiale impun o limită de 10% din bilanț și pot să vă spun că totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare este undeva la 170 de miliarde de lei. Deci, aproximativ, fără să am toate cifrele cu mine, probabil (s-a ajuns la – n.red.) 10% ori aceste 170 de miliarde….Ca și comentariu general, este ușor să ne uităm în alte părți pentru soluții, însă trebuie să vă gândiți că aceasta este o soluție temporară, să te îndatorezi ca să te finanțezi, să duci un șoc în alt șoc, în datorie, în obligații pe care le vei plăti cândva.

Nu știu dacă e tocmai o soluție. Cred că mai degrabă trebuie să căutăm alte soluții acum, poate furnizorii și distribuitorii să fie plătiți mai repede, să le fie plătit acest cost al plafonării și să rezolve această situație fără îndatorare, cred că asta e soluția sănătoasă, nu să mutăm in șoc în alt șoc. Noi suntem aici să protejăm stabilitatea financiară a întregii țări”.

Potrivit ultimelor date publicate de ANRE, la 22 septembrie, totalul cererilor verificate ale furnizorilor care au fost trimite spre plată de la buget se ridică la 4,3 miliarde de lei.

Sursa: economica.net




Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - absolvent studii de Drept Universitatea Europeană Drăgan, cursuri in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code