Economice

Contrabanda cu ţigarete, la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Scădere la 7,4% în noiembrie 2021 – Novel Research

Media anuală a contrabandei cu ţigarete din anul 2021 se situează la 8,7%, faţă de 9,4% în 2020.

„În luna noiembrie, piaţa neagră s-a menţinut relativ constantă în majoritatea regiunilor ţării. Cea mai mare scădere a comerţului ilegal cu ţigarete s-a înregistrat în nord-est, şi anume 5,9 p.p. faţă de septembrie 2021, până la 19,8%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de contrabandă. O creştere semnificativă de 3,3 p.p. până la 11% se înregistrează în zona de vest. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, „cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere, de peste 64%, aflându-se în creştere cu 3,2 p.p.. Ponderea produselor provenite din Moldova scade uşor cu 1,4 p.p. până la 3,5%, iar Ucraina şi Serbia continuă să se situeze la 0%”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, într-un comunicat.

Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco, consideră că în 2020, contrabanda, o infracţiune care prejudiciază grav bugetul public, a fost introdusă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, fiind considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

„În prezent, combaterea sa este inclusă ca direcţie de acţiune în actualul program de guvernare, ca prioritate pe agenda publică şi pentru autorităţile de aplicare a legii. Cea mai frecventă marfă de contrabandă în România sunt ţigările, de aceea BAT sprijină de foarte mult timp autorităţile de resort în combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun. Trendul descendent al contrabandei din perioada recentă demonstrează că România poate obţine rezultate concrete în acest sens şi se reflectă în impactul pozitiv asupra bugetului statului, BAT plătind cu aproape 1 miliard de lei mai mult în primele nouă luni ale acestui an decât în aceeaşi perioadă a lui 2020. Menţinerea sub control a contrabandei şi crearea unui cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt esenţiale pentru ca noi să putem continua să investim în România, asigurând în acelaşi timp venituri sustenabile pentru bugetul de stat”, a spus Ileana Dumitru.

La rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a subliniat că peste 75% din cifra de afaceri a JTI reprezintă accize, TVA şi alte taxe şi impozite, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost virate la bugetul statului peste 4,28 miliarde lei, în creştere cu circa 20% faţă de perioada similară din 2020.

„Accizele, care deţin cea mai mare pondere, se plătesc în avans, înainte ca produsul să ajungă la consumator. Acţionăm ca un agent fiscal, colectăm şi virăm la timp, fără ca statul să depună vreun efort administrativ. În toată această perioadă dificilă, am continuat să fim parteneri ai Vămii, Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră, prin campanii publice anti-contrabandă derulate anual, donaţii de echipamente şi susţinerea echipelor canine mobile. Am sprijinit, de asemenea, sectorul cultural, grav afectat de pandemie şi am continuat programele sociale. Am demonstrat astfel, chiar şi într-o criză fără precedent, putere de adaptare, consecvenţă şi corectitudine faţă de autorităţile statului. Pentru a putea continua să creştem contribuţiile, este necesară asigurarea predictibilităţii fiscale şi a unui cadru de reglementare stabil. Într-un scenariu optimist luat în calcul de ASPES (Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale), sectorul tutunului ar putea contribui la economie cu 5,7 miliarde de euro anual, dacă nu ar mai fi introduse noi restricţii pentru piaţa legală, cadrul fiscal ar fi predictibil, iar comerţul ilegal nu ar depăşi 10%”, a menţionat Gilda Lazăr.

Pe de altă parte, Dragoş Bucurenci, Director Communications & External Affairs, Philip Morris România, a transmis că îşi doreşte ca nivelul pieţei negre să se menţină şi în 2022 sub 10%, iar revenirea la normalitate să nu inverseze trendul într-unul de creştere.

„Avem convingerea că pentru a reuşi în acest demers este nevoie de o abordare cuprinzătoare care să includă nu doar autorităţile de aplicare a legii, ci şi factorii cu putere de decizie într-un sector economic care contribuie anual la buget cu peste 3,6 miliarde de euro. Creştem contribuţia la economie, prin taxele virate, dar şi prin investiţii. Din 2017, până în prezent, 500 de milioane de dolari au fost investiţi în fabrica noastră din Otopeni. În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, cu un impact cât mai redus asupra mediului. De asemenea, continuăm să sprijinim proiecte şi iniţiative anti-contrabandă, prin programul PMI Impact (…), a arătat el.

Potrivit lui Adrian Pirau, market manager, Imperial Tobacco Distribution Romania, la acest trend de scădere a contrabandei cu ţigarete au contribuit, în mod cert, eforturile autorităţilor de aplicare a legii, în parteneriat cu companiile de profil. „Este din ce în ce mai evident pentru marele public, ca şi pentru factorii de decizie la nivel guvernamental că fenomenul contrabandei cu ţigarete înseamnă crimă organizată şi că afectează grav securitatea frontierelor ţării, într-un context geopolitic foarte complex”, a spus Adrian Pirau.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei susţine că în lunile septembrie şi octombrie, echipele Vămii au participat la Operaţiunea Joint Action Day Finestra, sub coordonarea FRONTEX, care a avut ca scop combaterea criminalităţii la frontiera terestră externă a estului şi sud-estului UE, cu accent pe combaterea infracţionalităţii din domeniul contrabandei cu tutun şi produse din tutun. La operaţiune au participat reprezentanţi din 13 ţări europene, precum şi reprezentanţi a şapte agenţii europene şi organizaţii internaţionale şi au avut ca lideri FRONTEX şi România (Autoritatea Vamală, Poliţia naţională şi Poliţia de Frontieră).

„În urma intensificării acţiunilor de control la frontiera externă a estului şi sud-estului Uniunii, pe perioada desfăşurării operaţiunii au fost descoperite 36 milioane bucăti ţigarete de contrabandă, 2.360 kg tutun, 160.000 litri alcool, 6.000 litri ulei mineral şi 6 vehicule. Astfel de acţiuni vor fi organizate şi pe viitor, pentru a menţine contrabanda cu produse din tutun la un nivel de sub 10%”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române.

În primele 11 luni ale anului în curs, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 3,8 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare de circa 48,7 milioane lei, precum şi cantităţi semnificative de tutun.

„Pentru a menţine piaţa neagră la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană, vom continua şi pe viitor să colaborăm cu autorităţile abilitate pe plan intern, extern, precum şi cu companiile private de profil”, a transmis inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

Poliţia Română a scos de pe piaţa neagră peste 80.000.000 de ţigarete şi 70 de tone de tutun în primele 10 luni ale anului, fiind întocmite 1.259 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.907 persoane. „Faptul că nivelul pieţei negre a ţigaretelor a înregistrat o scădere semnificativă comparativ cu anii precedenţi ne confirmă faptul că acţiunile noastre sunt eficiente, astfel că prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu produse din tutun va rămâne o prioritate a noastră”, a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – chestor de poliţie Aurel Dobre.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

În 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 17,54 miliarde de euro, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român.

The post Contrabanda cu ţigarete, la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Scădere la 7,4% în noiembrie 2021 – Novel Research appeared first on Economica.net.

Sursa: economica.net


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code