stiinta

Doi fizicieni tocmai au făcut o descoperire accidentală despre găurile negre

În timp ce efectuau ecuații pentru corectarea gravitației cuantice pentru entropia unei găuri negre, o echipă de fizicieni a descoperit că găurile negre exercită presiune asupra spațiului din jur.

Descoperirea susține predicția lui Stephen Hawking că găurile negre emit radiații, iar astfel nu doar că au o temperatură, dar se și micșorează încetul cu încetul în timp, în lipsa acreției.

„Descoperirea noastră, faptul că găurile negre Schwarzschild au presiune, precum și temperatură, este chiar mai fascinantă având în vedere că a fost o surpriză totală”, a spus Xavier Calmet, fizician și astronom la Universitatea din Sussex, Regatul Unit.

„Speranța este că, atunci când teoria cuantică a câmpurilor va fi incorporate cu relativitatea generală, vom reuși să descoperit o nouă descriere pentru găurile negre”, a adăugat Calmet.

Ce făceau fizicienii atunci când au descoperit presiunea găurii negre?

Atunci când au făcut descoperirea, Calmet și colegul său, fizicianul și astronomul Folkert Kuipers, efectuau calcule cu ajutorul teoriei câmpurilor cuantice pentru a încerca să studieze orizontul evenimentelor de la o gaură neagră.

Mai precis, cei doi savanți încercau să înțeleagă fluctuațiile de la orizontul evenimentelor al unei găuri negre care își corectează entropia, o măsură a progresului de la ordine la dezordine.

În timp ce efectuau aceste calcule, Calmet și Kuipers tot observau o cifră adițională în ecuațiile lor, însă le-a luat ceva timp până și-au dat seama la ce anume se uitau: presiune.

Descoperirea ar putea avea implicații interesante

Nu este clar ce anume cauzează presiunea, iar potrivit calculelor echipei, aceasta este foarte scăzută. Mai mult, presiunea este negativă, exprimată la -2E-46bar pentru o gaură neagră cu masa Soarelui, în comparație cu presiunea de 1bar a Pământului la nivelul mării.

Asta înseamnă că gaura neagră ar trebui să se micșoreze, nu să crească. Totodată, descoperirea susține predicția lui Hawking, deși în acest moment este imposibil de stabilit cum este asociată presiunea negativă cu radiațiile Hawking sau dacă cele două fenomene au vreo legătură între ele, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, descoperirea ar putea avea implicații interesante pentru încercările noastre de a combina relativitatea generală (la scară macro) cu mecanica cuantică (care funcționează la scară extrem de mică).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fuzionarea a trei găuri negre supermasive, surprinsă în premieră de cercetători din India

Imagini spectaculoase cu inele neobișnuite, enorme, în jurul unei găuri negre

Ce se întâmplă în spatele unei găuri negre. Descoperire epocală a unei echipe internaționale de astronomi

Un întreg „furnicar de găuri negre” a fost surprins în timp ce se deplasa prin Calea Lactee

Articolul Doi fizicieni tocmai au făcut o descoperire accidentală despre găurile negre apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editorGazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

Clipul săptămânii


Comentarii recente

Etichete