Economice

Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate a încheiat în echilibru anul 2022 cu preţul unor subvenţii de 11 miliarde de lei, cele mai mari pe care le-a primit din 2013 încoace

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din subvenţii şi din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

FNUASS a încheiat anul 2022 în echilibru, însă cu preţul celor mai mari subvenţii pe care le-a primit din anul 2013 încoace, arată o analiză Economica.net.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut venituri de 54,85 de miliarde de lei în anul 2022, cu 10% mai mari decât cele obţinute în anul 2021.

Încasările din contribuţiile de asigurări de sănătate la FNUASS au ajuns la 39,93 de miliarde de lei în anul 2022 şi sunt cu 10,7% mai mari decât cele virate la Fond în anul 2021, reiese din analiza Economica.net. Creşterea sumei virate la Fondul Sănătăţii din contribuţiile de asigurări de sănătate a fost influenţată de majorarea salariului minim brut cu peste 10%, la 2.550 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2022.

Subvenţiile sunt a doua cea mai mare sursă de venit la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în anul 2022.

Subvenţiile virate la FNUASS depăşesc 11 miliarde de lei în anul 2022 şi sunt cu peste 8% mai mari decât cele primite de Fond în cursul anului 2021, reiese din execuţiile Fondului, analizate de Economica.net.

Fondul din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate a primit în anul 2022 cele mai mari subvenţii din 2013 încoace, arată analiza Economica.net.

An Nivelul subvențiilor virate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)
2022 11 miliarde de lei
2021 10,15 miliarde de lei
2020 9,28 de miliarde de lei
2019 5,69 de miliarde de lei
2018 2,03 miliarde de lei
2017 2,84 de miliarde de lei
2016 2,28 de miliarde de lei
2015 2,22 de miliarde de lei
2014 3,84 de miliarde de lei
2013 6,43 de miliarde de lei

Sursă date: execuţiile FNUASS, obținute și analizate de Economica.net.

Încasările din taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, se ridică la 3,73 de miliarde de lei în anul 2022 şi sunt cu peste 4% mai mari decât cele obţinute în anul 2021, arată analiza Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Cum am cheltuit banii din Fondul Sănătăţii în anul 2021

Plăţile totale făcute din FNUASS depăşesc 54,85 de miliarde de lei în anul 2022 şi sunt cu 10% mai mari decât cele efectuate în anul 2021.

Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit din FNUASS 15,2 miliarde de lei în cursul anului 2022, cu 7% mai mult decât în anul 2021, reiese din analiza Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţile sanitare cu paturi din sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit 13,6 miliarde de lei din FNUASS în anul 2022, cu 5% mai mult decât în anul 2021, potrivit calculelor Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice au ajuns la 11,79 de miliarde de lei în anul 2022 şi sunt în scădere nesemnificativă faţă de valoarea din anul 2021, reiese din calculele Economica.net. Cei mai mulţi bani de la acest capitol sunt sume virate spitalelor publice pentru acoperirea creşterilor salariale acordate în baza Legii salarizării unitare.

Pentru asigurări şi asistenţă socială acordate asiguraţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit din FNUASS 5,89 de miliarde de lei pe parcursul anului 2022, cu 55% mai mult decât în anul 2021, reiese din analiza Economica.net.

Sursa: economica.net


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code