Flux-stiri

Intră în vigoare Actul European pentru libertatea presei. Legea garantează independența editorială şi limitează presiunea politică asupra jurnaliştilor

  • Actul European pentru Libertatea Presei a intrat în vigoare pe 7 mai.
  • Furnizorii media au obligația să ofere informații despre finanțări.
  • Trusturile media au obligația să publice informații despre proprietari.
  • Jurnaliștii nu mai pot fi obligați să își dezvăluie sursele.
  • Facebook, Instagram și X nu mai pot restricționa conținutul mass-media.

Intră în vigoare Actul European pentru libertatea presei, legea care garantează independența editorială şi limitează presiunea politică asupra jurnaliştilor.

Dacă jurnaliștii sunt liberi și publicul are parte de informații curate. Potrivit legii europene, nimeni, nici măcar autoritățile, nu mai pot pune presiune ca să fie dezvăluite sursele. Este interzisă și instalarea unor softuri de supraveghere intruzive pe dispozitivele electronice ale jurnaliștilor, autorizarea lor se va face de la caz la caz de o autoritate judiciară pentru anchetarea unor infracțiuni grave, iar jurnaliștii trebuie anunțați. Facebook, X sau Instagram nu mai pot restricționa arbitrar sau să elimine conținutul mass-media independent de pe platformele lor.

Furnizorii de servicii mass-media au obligația să informeze publicul și despre fondurile primite ca publicitate de stat și despre ajutoarele financiare de stat, inclusiv de la țări din afara Uniunii. De asemenea, toate trusturile media au obligația să publice informații despre proprietarii lor, pentru ca publicul să știe cine le controlează și ce interese ar putea influența relatările de presă. Iar pentru a împiedica folosirea în scopuri politice a mijloacelor publice de informare în masă, conducătorii lor și membrii consiliilor lor de administrație vor trebui aleși prin proceduri transparente.

Cea mai mare problemă a presei din România este, potrivit Raportului Reporteri fără Frontiere: lipsa de transparență a modului în care partidele folosesc subvenția de la stat pentru a plăti apariții în presă. Acest lucru se va schimba, dar nu imediat. Pentru că statele membre au la dispoziție timp ca să își schimbe legile naționale, să armonizeze legislația națională sau să adopte noi legi și reguli, pentru a se alinia la cea europeană. Dar există un calendar fix pentru asta: abia în august 2025 trebuie aplicate măsurile privind transparența finanțării. După acea dată, oricine se poate adresa justiției pentru încălcarea Actului pentru Libertatea Presei.

Citește și

The post Intră în vigoare Actul European pentru libertatea presei. Legea garantează independența editorială şi limitează presiunea politică asupra jurnaliştilor appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Magda Gheorghita


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code