Flux-stiri

Noul guvern din Noua Zeelandă intenționează să elimine interdicția de fumat. Experții în domeniul sănătății critică această schimbare bruscă

  • Fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite în Noua Zeelandă.
  • Politica avea ca scop să împiedice generațiile tinere să se deprindă cu acest obicei.
  • Experții în domeniul sănătății au criticat vehement această schimbare bruscă.

Noul guvern al Noii Zeelande a declarat că intenționează să elimine interdicția de fumat, lider mondial în domeniu, pentru a finanța reduceri de taxe. Legislația, introdusă în timpul guvernului precedent condus de Jacinda Ardern, ar fi interzis anul viitor vânzarea de țigări persoanelor născute după 2008, scrie BBC.

Fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite în Noua Zeelandă, iar politica avea ca scop să împiedice generațiile tinere să se deprindă cu acest obicei. Experții în domeniul sănătății au criticat vehement această schimbare bruscă.

Suntem îngroziți și dezgustați… acesta este un pas incredibil de retrograd în ceea ce privește măsurile de sănătate absolut excelente și de top la nivel mondial”, a declarat profesorul Richard Edwards, cercetător în domeniul controlului tutunului și expert în sănătate publică la Universitatea din Otago. Majoritatea grupurilor de sănătate din Noua Zeelandă sunt îngrozite de ceea ce a făcut guvernul și le cer să dea înapoi”, a declarat acesta pentru BBC.

Legislația adoptată anul trecut fusese aclamată la nivel internațional, modelele de cercetare susținând reformele cheie. Printre măsuri se numărau restricționarea numărului de comercianți cu amănuntul de tutun și reducerea nivelului de nicotină din țigări.

Legile fără fum” ar putea salva până la 5.000 de vieți în fiecare an

Se crede că legile din Noua Zeelandă au inspirat guvernul britanic să anunțe în septembrie o interdicție similară a fumatului pentru tineri. O purtătoare de cuvânt a declarat că poziția premierului Rishi Sunak a rămas neschimbată după revenirea Noii Zeelande.

Deși a fost apreciată ca fiind o politică de sănătate publică, măsura fără fumat” a stârnit opoziția unor grupuri de afaceri din Noua Zeelandă. Proprietarii chioșcurilor de ziare și ai magazinelor din colț au criticat pierderea de venituri – chiar și cu subvenții guvernamentale. Unii legislatori – inclusiv noul prim-ministru Chris Luxon – au susținut, de asemenea, că o interdicție ar duce la o piață neagră a tutunului.

Cu toate acestea, partidul său, Partidul Național, care a obținut 38% din voturi la alegerile din 14 octombrie, nu a menționat legile antifumat în timpul campaniei electorale. Anunțul făcut sâmbătă de noul ministru de finanțe, Nicola Willis, potrivit căruia guvernul va abroga legile, i-a șocat pe experții în sănătate care credeau că politica nu va fi afectată.

Dar dna Willis a declarat că partenerii Naționalului din coaliția de guvernare – populistul Noua Zeelandă Întâi și libertarienii de la Act – au fost „insistenți” în privința revocării legilor. În ciuda victoriei în alegeri, partidul de centru-dreapta National se luptă de săptămâni întregi în negocierile politice pentru a forma un guvern cu cele două partide minore.

Un acord a fost convenit abia vineri, la șase săptămâni de la alegeri, permițând ca noul guvern să depună jurământul luni. New Zealand First – care a obținut 6% din voturi – a fost singurul partid care a făcut campanie pentru abrogarea legilor privind fumatul.

Citește și

The post Noul guvern din Noua Zeelandă intenționează să elimine interdicția de fumat. Experții în domeniul sănătății critică această schimbare bruscă appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Nechita


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code