- Apariția tehnologiei ADN a deschis o nouă lume de posibilități pe lângă urmele de hârtie și arhivele pe care supraviețuitorii Holocaustului și descendenții lor le-au folosit.
- În timp ce interesul pentru genealogie și arbori genealogici este larg răspândit, există o pregnanță deosebită în a face această muncă într-o comunitate în care atât de multe legături de familie au fost rupte din cauza Holocaustului.
- Centrul pentru Istoria Evreilor, cu sediul la New York, lansează proiectul „DNA Reunion Project”.
Rămas orfan de mic copil, și-a petrecut primii ani din viață într-un lagăr de internare nazist din ceea ce astăzi este Republica Cehă. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost dus în Anglia, adoptat și i s-a dat un nume nou. Ca adult, s-a luptat să afle despre originile sale și despre familia sa. Avea puține informații despre mama sa naturală, care a murit într-un lagăr de concentrare. Dar despre tatăl său? Nimic. Doar un spațiu gol pe un certificat de naștere. Acest lucru s-a schimbat la începutul acestui an, când genealogiștii au reușit să folosească o mostră de ADN pentru a ajuta la găsirea unui nume – și a unor rude pe care nu știa că le are.
A avea acest răspuns la o întrebare de o viață a fost uimitor, a spus Young, care acum are 80 de ani și locuiește la Londra. A „deschis o ușă despre care credeam că nu va fi deschisă niciodată”.
Acum există un efort în curs de desfășurare pentru a oferi această posibilitate și altor supraviețuitori ai Holocaustului și copiilor lor.
Centrul pentru Istoria Evreilor, cu sediul la New York, lansează proiectul „DNA Reunion Project”, oferind gratuit kituri de testare a ADN-ului prin intermediul unei aplicații de pe site-ul său. Pentru cei care folosesc kiturile, Centrul oferă, de asemenea, șansa de a primi îndrumare cu privire la pașii următori din partea genealogiștilor care au lucrat cu Young.
Acești genealogiști, Jennifer Mendelsohn și Adina Newman, au făcut acest tip de muncă în ultimii ani și conduc un grup pe Facebook despre ADN-ul evreiesc și genealogia genetică. Apariția tehnologiei ADN a deschis o nouă lume de posibilități pe lângă urmele de hârtie și arhivele pe care supraviețuitorii Holocaustului și descendenții lor le-au folosit pentru a afla despre legăturile de familie întrerupte de genocid, a declarat Newman.
„Există momente în care oamenii sunt separați și nici măcar nu-și dau seama că sunt separați. Poate că a avut loc o schimbare de nume și nu au știut să caute cealaltă persoană”, a spus ea. „Există cazuri care pur și simplu nu pot fi rezolvate fără ADN”.
În timp ce interesul pentru genealogie și arbori genealogici este larg răspândit, există o pregnanță deosebită în a face această muncă într-o comunitate în care atât de multe legături de familie au fost rupte din cauza Holocaustului, a spus Mendelsohn.
Primul ei efort în acest domeniu a fost pentru bunica soțului ei, care și-a pierdut mama într-un lagăr de concentrare. Acel efort a dus la mătuși și verișori despre care nimeni din familia soțului ei nu știa.
Unchiul soțului ei, a povestit ea, a sunat după aceea și a spus: „Știți, nu am văzut niciodată o fotografie a bunicii mele. Acum, când văd fotografiile surorilor ei, este atât de reconfortant pentru mine. Îmi pot imagina cum arăta”.
„Cum explici de ce este puternic? Pur și simplu este. Oamenii nu aveau nimic. Familiile lor au fost șterse. Iar acum îi putem aduce puțin înapoi”, a spus Mendelsohn.
Ea și Newman se străduiesc să sublinieze că nu există garanții. Efectuarea testelor sau căutarea în arhive nu înseamnă garanția găsirii unor rude în viață sau a unor noi informații. Dar oferă o șansă. Ele și centrul încurajează oamenii să profite de această șansă, mai ales pe măsură ce timpul trece și numărul supraviețuitorilor în viață scade.
The post Anumite centre oferă supraviețuitorilor Holocaustului teste ADN pentru a-i ajuta să-și găsească familia appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.