Bătălia de la Verdun, care a avut loc în Franța pe parcursul mai multor luni în 1916, a fost una dintre cele mai devastatoare confruntări și cea mai îndelungată bătălie din timpul Primului Război Mondial. În timpul bătăliei, Franța a respins o ofensivă majoră din partea Germaniei.
Generalul german Erich von Falkenhayn era convins că războiul trebuia să fie câștigat în Franța, în principal prin epuizarea inamicului. Acesta a început să-și concentreze resursele pentru un atac asupra orașului fortificat al Verdun și fortificațiile din împrejurimi de-a lungul râului Meuse.
Germanii au adunat cantități uriașe de artilerie și trupe pentru atac, fapt la care francezii se așteptau însă credeau că se va întâmpla într-un alt loc.
Orașul Verdun, nepregătit în fața unuia dintre cele mai puternice bombardamente ale războiului
Așadar, Verdun a fost nepregătit atunci când unul dintre cele mai puternice bombardamente ale războiului a avut loc în zonă. De la începutul ofensivei la data de 21 februarie 1916, germanii au avansat cu foarte puțină opoziție timp de patru zile, până când au ajuns la fortul Douaumont, pe care l-au asediat.
Întăririle francezilor au ajuns în timp util, iar odată cu acestea a ajuns și generalul Philippe Pétain, care a preluat comanda și a reușit să încetinească avansul Germaniei asupra Verdun prin mai multe contraatacuri ale francezilor, scrie Britannica.
Planul nemților de a cuceri Verdun eșuase cu o pierde majoră de oameni
În martie și aprilie, dealurile și culmile din împrejurimi au fost bombardate, atacate, contraatacate, invadate și apoi din nou invadate. În iunie, germanii au luat cu asalt din nou zona înaltă de-a lungul râului Meuse, însă nu au reușit să își mențină avantajul.
Până în iulie, aceștia și-au dat seama că planul lor de a cuceri Verdun eșuase cu o pierdere majoră de oameni, aproape 400.000 de victime din partea francezilor și cam tot atâta din tabăra nemților, precum și echipament din ambele tabere. Astfel, ambele tabere au înregistrat peste 700.000 de victime, dintre care 300.000 de oameni au fost uciși. Din octombrie și până la sfârșitul anului, francezii au respins ofensiva și au recăpătat forturile și teritoriile pierdute anterior.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea
Bătălia de la Midway, victoria crucială pentru SUA din cel de-Al Doilea Război Mondial
Bătălia de la Stalingrad, momentul de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial
Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază
Articolul Bătălia de la Verdun, cea mai îndelungată bătălie din timpul Primului Război Mondial apare prima dată în Descopera.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.