stiinta

Cordoba, cândva orașul cu cea mai importantă cultură din Europa

Orașul Córdoba este capitala provinciei Córdoba, fiind situat în regiunea central-nordică a comunității autonome Andaluzia din sudul Spaniei. Orașul Córdoba este așezat la poalele Munților Morena, la malul de nord al fluviului Guadalquivir, la aproximativ 130 kilometri nord-est de Sevilla.

Cel mai probabil, Córdoba are origine cartagineză și a fost ocupat de romani în 152 î.Hr. Orașul a prosperat sub conducerea romanilor, deși 20.000 dintre locuitori au fost masacrați 45 î.Hr. de Iulius Cezar pentru că îi susțineau pe fii lui Pompeius. Sub Augustus, orașul a devenit capitala provinciei romane prospere Baetica. Córdoba a suferit un declin sub conducerea vizigoților din secolul al VI-lea și până în al VIII-lea e.n.

În 711, Córdoba a fost capturat și distrus în mare parte de musulmani. Restaurarea orașului a fost împiedicată de rivalitățile dintre triburi până când ʿAbd al-Raḥmān I, mmebru al familiei Umayyad, a acceptat conducerea musulmanilor spanioli și făcut Córdoba capitala sa în 756. ʿAbd al-Raḥmān I a fondat Moscheea-Catedrală din Córdoba, care a fost extinsă de succesorii săi și finalizată în jur de 976 de Abū ʿĀmir al-Manṣūr.

Córdoba, cândva cel mai mare și mai culturalizat oraș din Europa

Deși a fost afectat uneori de revolte, Córdoba s-a dezvoltat rapid sub conducerea dinastiei Umayyad. După ce ʿAbd al-Raḥmān III s-a autoproclamat calif al Occidentului în 929, Córdoba a devenit cel mai mare și mai culturalizat oraș din Europa, cu o populație de 100.000 de locuitori în anul 1000. Sub conducerea dinastiei Umayyad, Córdoba a fost extins, iar multe palate și moschei au fost construite. Atunci când califatul a fost dezmembrat de războiul civil la începutul secolului XI, Córdoba a devenit centru de contestare a puterii în rândul regatelor musulmane din Spania. Córdoba a ajuns în mâinile regelui castilian Ferdinand al III-lea în 1236, apoi devenind parte din Spania creștină.

Marea Moschee din Córdoba. Sursa foto: Shutterstock

Córdoba a rămas o bază militară creștină în războiul împotriva regatului musulman Granada. Însă, înlocuirea stăpânirii musulmane cu cea spaniolă a grăbit declinul economic și cultural al orașului, iar prăbușirea Granadei în 1492 a lăsat Córdoba un oraș liniștit, plin cu biserici, mănăstiri și case aristocratice. Orașul Córdoba se mai remarcă și ca locul de naștere al filosofului roman Seneca, al poetului Lucan și al filosofilor medievali Averroës și Maimonides, potrivit Britannica.

Córdoba, un oraș tipic maur cu străzi înguste și șerpuite

Orașul Córdoba a fost invadat și prădat de francezi în 1808, pentru rolul său în instigarea rebeliunii împotriva stăpânirii franceze napoleoniene. A fost unul dintre primele orașe ocupate de forțele franchiste în războiul civil spaniol (1936-1939).

Córdoba rămâne un oraș tipic maur cu străzi înguste și șerpuite, în special în cartierul mai vechi al centrului și, mai la vest, în Judería (cartierul evreiesc). Un pod maur cu 16 arcade leagă Córdoba de suburbiile sale de peste râu. Podul este păzit la capătul său sudic de cetatea Calahorra. La vest de pod, lângă râu, se află Alcázar sau palatul, care era reședința califilor și este acum în ruine. Alte clădiri importante includ mai multe mănăstiri și biserici vechi, primăria, diverse școli și colegii și muzee de arte plastice și arheologie. Caracterul maur al Córdoba și clădirile sale fine, în special Marea Moschee, au făcut orașul o atracție turistică deosebit de populară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență

Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă

Marsilia, cel mai vechi dintre marile orașe ale Franței

Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Articolul Cordoba, cândva orașul cu cea mai importantă cultură din Europa apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code