Juridice Editoriale Flux-stiri Justiție

Explicații excelente despre rolul SRI și CCR a președintei Tribunalului Timiș

Două opinii extraordinare postate pe facebook, despre aceste două instituții, le-a oferit președintele Tribunalului Timiș, excelența sa Adriana Stoicescu. Cu acordul expres al dânsei le vom prezenta aici pe portalul nostru

Vâlva pe tema „ SRI in dosare” scoate la iveală ipocrizia fără limită a politicienilor.
Să vă explic:
SRI este principalul serviciu de informaţii, specializat în culegerea, analizarea şi valorificarea de informaţii pentru a cunoaşte, preveni şi contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale.
Competenţele lui sunt strict prevăzute de lege: prevenirea şi combaterea terorismului, apărarea valorilor constituţionale, securitate economică, contraspionaj, ameninţări transfrontaliere.
De cealaltă parte a acestei poveşti cu iz de telenovelă, dacă nu ar fi tragică, avem organele de cercetare penală: procurorul, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, organele de cercetare penală speciale.
Sunt organe de cercetare penală speciale: ofițerii anume desemnați de către comandanții de garnizoană ofițerii desemnați de comandanții centrelor militare; căpitanii porturilor.
În mod evident angajații Serviciului Român de Informații nu pot fi consideraţi organe de cercetare penală speciale, totuși ei pot acorda însă sprijin la efectuarea anumitor activități de cercetare penală, pentru infracțiuni privind securitatea națională și infracțiunilor de terorism, din dispoziția procurorului.
Şi în prezent SRI transmite informaţii organelor de cercetare penală pentru că îl obligă legea, dar nu poate lucra în dosarele de urmărire penală, pentru că se încalcă, pur şi simplu, nişte principii de drept, total inutile pentru politicieni, nu-i aşa, pentru că şi drepturile noastre sunt iluzorii pentru ei.
Iar dacă a spus asta CCR, e clar pentru toată suflarea că CCR trebuie desfiinţată.
Ce vor acum domnii politicieni:
Să dea peste cap toate normele de procedură penală pentru a permite, de fapt, transformarea lucrătorilor SRI în organe de cercetare penală.
Consecinţa? SRI, care este deţinătorul puterii prin deţinerea informaţiei, va fi în măsură să interfereze cu actul de justiţie, transformând independenţa justiţiei într-o noţiune lipsită de conţinut..
Să ne înţelegem. SRI este o instituţie vitală în geometria statală. Dar, nu are ce să caute în interiorul puterii judecătoreşti.
SRI este chemat la raport de către Parlament. Prin transformarea sa în organ de cercetare penală, de fapt, justiţia va fi chemată la raport.
E simplu. Prin tot ce fac, politicienii, indiferent de culoarea sau partid, că de ideologie nu prea putem vorbi, vor să îşi aservească magistraţii.
Pentru că nu–i aşa, corupţia etc… etc, Caracal şi altele.
Nu domnilor, Caracal a fost posibil nu pentru că SRI nu e în dosare, ci pentru că de 30 de ani vă bateţi joc de poliţişti. I-aţi trimis acasă pe profesionişti, aţi adus oameni de pe stradă, care nu ştiu să completeze un proces verbal, îi terfeliţi public, îi trimiteţi la luptă înarmaţi cu beţişoare şi apoi le cereţi performanţă.
Soluţia nu e SRI în dosare.
Pentru că asta înseamnă o nouă dictatură.
Dictatura injustiţiei şi fărădelegii, a fricii.
Până una alta, cum nu mai sper la nimic bun, aştept să văd cum progresismul ne oferă noua generaţie de poliţişti pensaţi, epilaţi, gleznuţegoale, care să fugărească prin noroi migranţii pe frontieră.

despre CCR

Prima Curte Constituțională, pe model european, datează din anul 1920 și a fost creată în Austria.
Așadar, nu am inventat noi roata.
Rolul Curții este să se asigure că legile adoptate sunt în acord cu Constituția.
Dacă vreți, atunci când se croiește o rochie, se are în vedere un tipar. Cineva trebuie să se asigure că materialul croit respectă tiparul. Cam acesta ar fi, în termeni profani, rolul Curții.
Curtea Constituțională este singura instituție care poate îndrepta e(o)rorile legislative, evitând, în acest mod, derapajele de la normele democratice.
Curtea Constituțională este singura instituție care vă și ne poate apăra de imbecilități legislative ce ne pot oricând întoarce în cea mai cruntă dictatură.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului răcnește, în toate limbile și pe toate tonalitățile, că o lege trebuie să fie simplă, clară, ușor de înțeles. Astfel spus destinatarul trebuie, atunci când citește o lege, să înțeleagă ce nu are voie să facă, fără să fie nevoit să apeleze la doctori în drept.
Cum arată legea mioritică?
Stufoasă, greu de citit, uneori imposibil de înțeles.
Articolul 24 spune ceva, articolul 53 nuanțează, articolul 96 te aruncă în ceață, iar la articolul 120 ești fericit că, totuși, nu ți-ai luat permisul de port-armă, căci simți că îți pierzi uzul rațiunii.
Legea mioritică, în vigoare când ai scris minuta joi era, de fapt, abrogată de miercuri noapte, dar nu ai aflat, pentru că nu a fost timp să se publice în monitor.
Legea mioritică în vigoare dimineața suferă mici modificări până la prânz.
Legea mioritică așteaptă ani de zile normele metodologice care, uneori, apar. Iar atunci când apar contrazic legea.
Nici nu poate fi altfel. Avem zootehniști care fac legile contabilității, informaticieni care dispun în sănătate și am avut oieri care ne-au făcut cadou procedura penală.
Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale.
Nu există o mașină care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.
Cam așa este și Curtea Constituțională pentru organismul numit democrație.
De aceea, când veți mai auzi dudui botoxate, încruntate, preocupate peste măsură de binele țărișoarei, cu un aer intelectual conferit de ochelarii de firmă, când le veți auzi, așadar, cerând desființarea curții, să zâmbiți malițios, știind că fără ficat nu putem trăi.
Dar, văzându-le și, mai ales, auzindu-le, vom fi cu toții de acord că, uneori, în ciuda evidențelor și așteptărilor, o ființă poate supraviețui, miraculos, fără creier.

cu acordul excelenței sale.
Aceste opinii subliniază în mod evident că avem un președinte de Tribunal nu doar imparțial ci și bine ancorat în realitatea dreptului, o opinie justă și pertinentă care ne oferă sentimentul de siguranță că aici la Timișoara justiția se realizează drept și în spiritul legii la Tribunalul Timiș.
sursa foto: adevarul.ro

Leontiuc Marius – senior editor

(Visited 19 times, 1 visits today)

Hits: 57

Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code


Clipul săptămânii


Comentarii recente

Etichete