stiinta

Găinile au fost ademenite din copaci cu orez, sugerează noi cercetări. De ce le venerau oamenii timpurii?

Contactul uman apropiat a început cu aproximativ 3.500 de ani în urmă, iar găinile au fost inițial venerați, au descoperit arheologii.

Carnea de pui este una dintre cele mai populare mâncăruri din lume la ora actuală, cu mai bine de un miliard de păsări sacrificate anual doar în Marea Britanie. Dar, cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Universitatea Oxford și Universitatea Cardiff dezvăluie într-un studiu recent că găinile sunt în realitate o adăugare recentă în ferme.

Înainte se credea că puii erau crescuți pentru consum începând cu 10.000 de ani în urmă, dar noile descoperiri publicate în jurnalul Antiquity arată că oamenii nu au intrat în contact direct cu găinile până în anul 1500 î.e.n., indică The Guardian.

O imagine diferită asupra relației dintre găini și om

Specialiștii s-au folosit de datarea cu carbon pentru a stabili vârsta a 23 dintre puii cei mai timpurii descoperiți în vestul Eurasiei și în nord-vestul Africii. Majoritatea oaselor erau mult mai recente decât se crezuse inițial.

Credit foto: Pixabay

„Este pentru prima dată când datarea cu radiocarbon a fost folosită la această scară pentru a determina importanța găinilor în societățile timpurii. Rezultatele noastre demonstrează necesitatea de a data în mod direct specimenele timpurii propuse, deoarece acest lucru ne permite observarea celei mai clare imagine de până acum a interacțiunilor noastre timpurii cu puii”, a declarat Dr. Julia Best, de la Universitatea Cardiff.

Găinile, originare din junglele tropicale din Asia de Sud-Est, nu au ajuns în Europa decât în jurul anului 800 î.Hr. Apoi, după ce au ajuns în regiunea mediteraneană, a durat aproape 1.000 de ani mai mult pentru ca puii să se stabilească în climatele mai reci din Scoția, Irlanda, Scandinavia și Islanda.

Informațiile oferite de rămășițele găinilor antice

Experții au reevaluat resturi de pui găsite în peste 600 de locații din 89 de țări. Ei au descoperit că cele mai vechi oase ale unui pui domestic se aflau la Ban Non Wat din centrul Thailandei, datând între 1650 î.Hr. și 1250 î.Hr.

Cercetătorii spun că oamenii au intrat în contact cu păsările din junglă, care trăiau sus în copaci, în timpul cultivării orezului uscat. Strămoșii străvechi ai găinilor domestice au fost tentați să coboare din copaci atrași de orez.

Odată domestici, puii au fost transportați mai întâi în Asia și apoi în Marea Mediterană de-a lungul rutelor folosite de comercianții maritimi greci, etrusci și fenicieni timpurii.

Preconcepții despre găini

„Această reevaluare cuprinzătoare a găinilor demonstrează în primul rând cât de greșită a fost înțelegerea noastră cu privire la momentul și locul domesticirii găinilor. Și mai interesant, arătăm cum apariția agriculturii uscate a orezului a acționat ca un catalizator, atât pentru procesul de domesticire a puiului, cât și pentru răspândirea acestuia la nivel global”, a declarat profesorul Greger Larson, de la Universitatea din Oxford.

Cercetările anterioare au arătat că puii nu au fost domesticiți inițial pentru hrană, ci ca specimene exotice. Studiile anterioare au descoperit că puii păreau să fie respectați în societatea din epoca fierului, de exemplu, și erau adesea îngropați întregi și nemăcelăriți, cu găinile lor sau uneori chiar cu proprietarii lor umani. Găinile și ouăle lor au început să fie popularizate ca hrană în timpul Imperiului Roman.

„Mâncatul de pui este atât de comun, încât oamenii cred că i-am mâncat dintotdeauna. Dovezile noastre arată că relația noastră din trecut cu găinile a fost mult mai complexă și că timp de secole puii au fost celebrați și venerați”, a declarat profesorul Naomi Sykes, de la Universitatea din Exeter.

Vă mai recomandăm și:

„Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia”, conferinţă în cadrul Muzeul de Arheologie din Lisabona

Presiuni publice asupra membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie

O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină

Primii australieni mâncau ouăle unor păsări gigant. Ce arată studiul proteinelor găsite în cojile de ouă?

Articolul Găinile au fost ademenite din copaci cu orez, sugerează noi cercetări. De ce le venerau oamenii timpurii? apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code