stiinta

Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic

Oceanele lumii au avut anul trecut cele mai calde și cele mai acide niveluri înregistrate vreodată, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), în timp ce oficiali ai Națiunilor Unite au avertizat că războiul din Ucraina amenință angajamentele climatice globale, scrie Reuters.

Oceanele au înregistrat niveluri extreme, iar OMM a detaliat o serie de tulburări provocate de schimbările climatice în raportul său anual „Starea climei globale”. Potrivit acestuia, topirea calotelor de gheață a contribuit la creșterea nivelului mării la noi maxime în 2021.

„Clima noastră se schimbă sub ochii noștri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generații de acum încolo”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Raportul urmează celei mai recente evaluări a ONU privind clima, care a avertizat că omenirea trebuie să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră sau se va confrunta cu schimbări tot mai catastrofale ale climei pe glob.

„Clima noastră se schimbă sub ochii noștri”

Selwin Hart, consilierul special al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru acțiuni climatice, a criticat țările care nu și-au respectat angajamentele climatice din cauza conflictului din Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și a determinat națiunile europene să încerce să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie.

„Vedem că multe alegeri făcute de multe economii majore care, sincer, au potențialul de a bloca un viitor cu un nivel ridicat de emisii de dioxid de carbon și de poluare și vor pune în pericol obiectivele noastre climatice”, a declarat Hart.

Marți, gigantul mondial al indicilor bursieri MSCI a avertizat că lumea se confruntă cu o creștere periculoasă a gazelor cu efect de seră dacă gazul rusesc va fi înlocuit cu cărbune. Raportul OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon și metan din atmosferă, care încălzesc clima, au depășit în 2021 recordurile anterioare.

La nivel global, temperatura medie a fost anul trecut cu 1,11 grade Celsius peste media preindustrială, în timp ce lumea se apropie de pragul de 1,5C, dincolo de care se așteaptă ca efectele încălzirii să devină drastice.

„Este doar o chestiune de timp până când vom asista la un alt an cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”, a mai declarat Taalas.

Oceanul s-a încălzit mult mai rapid în ultimii 20 de ani

Oceanele suportă o mare parte din efectele încălzirii și ale emisiilor. Corpurile de apă absorb aproximativ 90% din căldura acumulată de Pământ și 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activitatea umană.

Oceanul s-a încălzit mult mai rapid în ultimii 20 de ani, atingând un nou maxim în 2021, și se așteaptă să se încălzească și mai mult, se arată în raport. Această schimbare ar dura probabil secole sau milenii pentru a se inversa, a notat raportul.

De asemenea, oceanul este acum cel mai acid din ultimii cel puțin 26.000 de ani, deoarece absoarbe și reacționează cu mai mult dioxid de carbon din atmosferă.

Nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimul deceniu, creșterea anuală din 2013 până în 2021 fiind mai mult decât dublă față de cea din 1993 până în 2002, scrie Mediafax.

OMM a enumerat, de asemenea, valuri de căldură extreme individuale, incendii de pădure, inundații și alte dezastre legate de climă în întreaga lume, menționând rapoarte de pagube de peste 100 de miliarde de dolari.

Articolul Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code