Flux-stiri

Specialiștii primesc tot mai mulți pacienți cu dureri cronice. Cauza ar putea fi telefoanele mobile

  • Atunci când trimitem mesaje cu prietenii sau navigăm pe internet de pe telefoane, ne folosim adesea mușchii și articulațiile în moduri care le solicită.
  • Privitul în jos la telefon, precum și ținerea acestuia în mână cu încheieturile flexate în timp ce derulăm sau scriem la tastatură, solicită articulațiilor și mușchilor noștri să facă altceva decât ceea ce le dictează evoluția lor.
  • Specialiștii primesc din ce în ce mai mulți pacienți cu disconfort la nivelul articulațiilor mâinilor, gâtului, umerilor.

Specialiștii primesc din ce în ce mai mulți pacienți cu disconfort la nivelul articulațiilor mâinilor, gâtului, umerilor și a părții superioare a spatelui și susțin că este posibil ca telefoanele mobile să fie un factor determinant, scrie The New York Times.

Atunci când trimitem mesaje cu prietenii sau navigăm pe internet de pe telefoane, ne folosim adesea mușchii și articulațiile în moduri care le solicită, a spus Schwartz, un fizioterapeut din New York și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Terapie Fizică. Privitul în jos la telefon, precum și ținerea acestuia în mână cu încheieturile flexate în timp ce derulăm sau scriem la tastatură, solicită articulațiilor și mușchilor noștri să facă altceva decât ceea ce le dictează evoluția lor: să stea în aceeași postură pentru o perioadă lungă de timp, să țină o greutate mare și să se miște în mod repetat într-o gamă scurtă de mișcări.

Aceste poziții și mișcări pot exercita „presiuni nejustificate” asupra articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor „care pur și simplu nu sunt obișnuite să stea în acea poziție pentru foarte mult timp”, a declarat Renee Enriquez, specialist în medicină fizică și reabilitare la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas. În timp, aceste acțiuni pot provoca inflamații, ceea ce poate duce la durere și alte probleme, a spus ea.

Nu toți specialiștii sunt conștienți de aceste riscuri. Când prietena mea a fost la medicul ei de familie pentru durerea de la mână, a fost supusă unor radiografii și analize de sânge și i s-a spus că nu are artrită. Când a întrebat dacă smartphone-ul său ar putea fi cauza durerii, medicul i-a spus că este puțin probabil. Apoi a consultat un alt medic, care a exclus sindromul de tunel carpian, și în cele din urmă a mers la un specialist ortopedic specializat în mâini. Când l-a întrebat dacă nu cumva telefonul ei mobil ar putea contribui la durerea ei, el a râs și a spus că nu.

Dar Schwartz a spus că simptomele prietenei mele se potriveau cu cele ale tendinitei (o inflamație a mănunchiurilor de țesut fibros care leagă mușchii de oase, numite tendoane) sau ale tenosinovitei, o inflamație a mucoasei tendoanelor. Mai multe studii au făcut legătura între tenosinovita degetului mare, numită tenosinovita de Quervain, și utilizarea frecventă a smartphone-urilor. De asemenea, utilizarea telefonului mobil poate agrava simptomele la persoanele care suferă deja de artrită. Medicul mi-a spus că, deși așa-numitul „degetul mic de la telefonul mobil” nu este o afecțiune recunoscută, folosirea degetului mic pentru a ține greutatea telefonului ar putea cauza probleme.

Simptomele altor probleme

Pe lângă durerea care poate rezulta din inflamarea ligamentelor, articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și a învelișurilor acestora, oamenii pot suferi leziuni grave cauzate de telefonul mobil. Jennifer Moriatis Wolf, chirurg ortopedic de mână la Centrul Medical al Universității din Chicago, a declarat că a avut pacienți care și-au luxat degetele mari din cauza faptului că au apucat prea tare telefoanele.

Utilizarea frecventă a telefoanelor mobile poate afecta, de asemenea, nervii. Atunci când ținem telefonul în fața noastră cu coatele îndoite, comprimăm nervul cubital, care merge de la gât la mână. Această apăsare poate provoca amorțeală și slăbiciune la nivelul degetului mic și al inelarului, a spus Schwartz.

În general, atunci când orice mușchi, tendon sau ligament se inflamează din cauza utilizării smartphone-ului, se poate umfla, comprimând nervii care trec prin el și provocând durere sau amorțeală, a spus Enriquez. De asemenea, utilizarea telefonului mobil poate exacerba problemele nervoase preexistente, cum ar fi sindromul de tunel carpian, a adăugat Wolf. În plus, există și tensiunea pe care smartphone-urile o pot provoca asupra ochilor și impactul pe care lumina albastră îl poate avea asupra ciclurilor de somn.

„Text neck” este un alt termen pe care este posibil să îl fi auzit. Gândiți-vă la ce se întâmplă atunci când vă aplecați pentru a vă uita la telefon: în comparație cu ținerea capului în poziție verticală, această poziție ghemuită mărește forța exercitată de mușchii gâtului și de vertebrele cervicale de patru sau cinci ori, a declarat Jason M. Cuellar, medic ortoped de coloană vertebrală la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles și la JFK North Hospital din West Palm Beach, Florida. Cuellar a spus că forța excesivă poate slăbi ligamentele din coloana vertebrală în timp și poate provoca dureri. Un studiu din 2017 a găsit o legătură între trimiterea de mesaje text și durerile cronice la nivelul gâtului, umerilor și spatelui superior, deși alte studii nu au găsit o legătură.

Ce ar trebui să faci

Ce ar trebui să faci dacă telefonul tău îți provoacă dureri sau dacă ești îngrijorat că ar putea face acest lucru pe termen lung? Deși medicii prietenei mele au respins ideea că telefonul mobil era cumva legat de durerea de mână, în cele din urmă a renunțat la smartphone-ul mare și a cumpărat unul mai mic pentru a vedea dacă o va ajuta. De asemenea, a început să folosească o opțiune de dictare pentru a reduce presiunea asupra degetelor. Durerea a dispărut rapid.

Schwartz a fost de acord că trecerea la un telefon mai mic și mai ușor ar putea fi o idee bună dacă aveți mâini mici și că instrumentul de dictare poate diminua durerea prin reducerea efortului asupra degetelor. Ea și Enriquez au recomandat, de asemenea, mânere și suporturi, cum ar fi cele produse de PopSocket și Moft, care pot elimina o mare parte din efortul de a ține telefonul mobil cu degetele – în special cu degetele mari. Cuellar a menționat că ar putea fi util să folosiți un suport care să țină telefonul la nivelul ochilor, astfel încât să nu vă încordați gâtul atunci când vă uitați la el.

Dacă vă confruntați cu dureri mari, este o idee bună să consultați un fizioterapeut sau un medic specializat, cum ar fi un ortoped sau un specialist în medicină fizică, deoarece aceștia vă pot recomanda tratamente și întinderi, a spus Schwartz. „Dacă depistezi aceste lucruri din timp, ele nu tind să devină cronice”, a spus el.

Cu toate acestea, dacă ceva vă provoacă durere, cea mai simplă soluție este să nu mai faceți acest lucru în exces. Cu alte cuvinte, a concluzionat Wolf, „cel mai bun sfat ar fi: puneți telefonul jos.”

The post Specialiștii primesc tot mai mulți pacienți cu dureri cronice. Cauza ar putea fi telefoanele mobile appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews




Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code