Economice

Stoltenberg: Suedia se află într-o situație mai bună privind securitatea sa decât înainte de depunerea cererii de aderare la NATO

Stoltenberg a subliniat că aliaţii din NATO au furnizat garanţii esenţiale pentru a proteja Suedia în timpul perioadei de tranziţie înainte ca ea să devină membru deplin al Alianţei şi să poată beneficia de Articolul 5 din acord, cel privind apărarea reciprocă.

„Din punct de vedere al securităţii, Suedia este într-o situaţie mai bună astăzi decât înainte de candidatura sa”, a declarat el.

„Aliaţii din NATO au răspuns (…) oferind garanţii de securitate Suediei”, a mai spus Stoltenberg.

El a precizat de asemenea că, în cazul în care Suedia ar fi atacată, este „de neconceput ca aliaţii din NATO să nu reacţioneze. Este un mesaj pe care NATO l-a transmis foarte clar oricărui potenţial adversar”.

Vorbind într-o conferinţă de presă cu premierul suedez Magdalena Andersson, Stoltenberg a mai declarat că NATO lucrează „puternic şi activ” cu Stockholm şi Ankara pentru a rezolva obiecţiile Turciei „cât mai repede posibil”.

Ankara acuză Suedia şi, într-o anumită măsură, Finlanda, care au prezentat candidaturi comune la NATO, că oferă un refugiu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare clasată drept „teroristă” de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Ankara este de asemenea iritată de embargoul Suediei asupra vânzărilor de arme către Turcia din 2019 din cauza ofensivei militare a Ankarei în Siria.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cei 30 de membri ai Alianţei.

„Tratăm foarte serios îngrijorările Turciei, în special preocupările de securitate în materie de luptă împotriva terorismului”, a declarat premierul suedez.

Ea a remarcat că Suedia va avea de la 1 iulie o legislaţie antiteroristă mai strictă şi a declarat că agenţia independentă suedeză privind exporturile de arme ar fi dispusă să îşi revizuiască politica odată ce ţara ar fi membră a NATO.

Stoltenberg a declarat anterior că Suedia şi Finlanda vor fi primite „cu braţele deschise”, exprimându-şi speranţa că chestiunea Turciei va fi rezolvată înainte de summitul NATO care urmează să se deschidă la Madrid la 28 iunie.

Însă, într-un discurs susţinut duminică în Finlanda, el a lăsat de înţeles că diferendul ar putea dura, afirmând că „summitul de la Madrid nu a fost niciodată o dată limită”.

Sursa: economica.net


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code