„Piața de IT din România, în special pe segmentul de dezvoltare software, este una dintre cele mai dinamice din regiune, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care mizăm foarte mult pe creșterea businessului nostru de aici. Am deschis biroul din România în primăvara anului 2021, sub auspicii nu foarte favorabile, din cauza pandemiei, care deja dura de mai bine de 12 luni. Și totuși, în același an am reușit să ajungem la o cifră de afaceri de aproape un milion de dolari, iar pentru 2022 estimăm că vom ajunge la afaceri de peste patru milioane. Avem deja 65 de angajați, număr care anticipăm că va crește până la sfârșitul anului, aproape 9% din forța de muncă pe care o avem la nivel global în cele opt țări în care suntem prezenți. Avem în plan ca până la finalul anului 2024 operațiunile noastre din România să dispună de 400 de angajați și colaboratori permanenți care vor furniza soluții software creative și valoroase pentru clienții noștri din întreaga lume, fie că vorbim de inteligență artificială, învățare automată, Internet of Things sau realitate extinsă. În acest moment, atragerea de clienți din Europa este o prioritate și, de aceea, vom continua extinderea în alte țări din regiune. În perioada următoare vom deschide și primele filiale în America de Sud”, afirmă Igor Epshteyn, CEO al Coherent Solutions.
De asemenea, Coherent Solutions intenționează să se extindă inclusiv în România, printre orașele vizate fiind Cluj-Napoca și Iași.
”Noi recrutăm de oriunde putem în România. Vrem să ne extindem în Iași și Cluj. Momentan, vrem să ajungem la 10-15 colegi în fiecare dintre aceste două orașe și după ce trecem de acest prag de 15 angajați putem deschide un birou mai mare”, a explicat Igor Epshteyn.
Prezentă la eveniment, Alina Şandru, general manager, a spus că specialiștii IT cel mai dificil de găsit în prezent sunt inginerii Java, apoi specializările legate de IoT și Machine Learning.
Potrivit companiei, din ce în ce mai mulți profesioniști din alte domenii aleg să își schimbe cariera pentru a lucra în domeniul IT. Potrivit reprezentanților Coherent Solutions, majoritatea celor care aleg reconversia profesională sunt foști angajați din sectoare precum inginerie și construcții, finanțe-bănci ori afaceri, în echipa companiei regăsindu-se angajați care s-au reprofilat după 15 ani petrecuți în alte domenii.
Coherent Solutions a inițiat programe de tip „școală internă” sau traineeship, care oferă după absolvire șansa intrării pe un proiect real. La ultimul proiect de acest tip, din 20 de cursanți patru au fost angajați și au intrat direct în proiectele companiei.
Potrivit companiei, în prezent pe piața muncii din sectorul IT se modelează patru tendințe majore.
- Independența, modul de lucru flexibil și reconversia profesională conturează profilul majorității angajaților din acest sector în anul 2022
- Acestora li se adaugă natura proiectelor și/sau a tehnologiilor cu care urmează să lucreze angajații viitori sau existenți, precum și posibilitatea de a le schimba pe parcurs. Acestea reprezintă totodată criterii după care candidații decid dacă acceptă sau nu o ofertă de colaborare
- Salariul și beneficiile asimilate acestuia continuă să fie baza de plecare în negocierile cu candidații sau angajații, companiile de profil dezvoltând oferte creative, incluzând beneficii non-salariale și proiecte atractive, pentru a atrage cei mai buni oameni
- Astfel, contractul de muncă nu mai este „sfânt”: din ce în ce mai mulți specialiști IT aleg să lucreze prin forme de colaborare B2B (prin SRL sau PFA), ceea ce face misiunea companiei mai dificilă pentru că aceasta își propune să crească oameni
În contextul deficitului de specialiști în IT, principala presiune cu care se confruntă companiile este determinată de majorarea costurilor de personal, salariul și beneficiile asimilate acestuia reprezentând în continuare baza de plecare în negocierile cu angajații și candidații pe pozițiile deschise. În prezent, datele arată că anvelopele salariale bugetate de către companiile din sectorul IT cresc anual cu ponderi care depășesc cu mult rata majorărilor salariale din alte industrii.
Salariile din sectorul IT se păstrează pe o tendință de creștere. Potrivit unui recent studiu realizat de compania de consultanță Mercer, publicat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și citat de reprezentanții companiei americane, nivelul mediu al compensațiilor salariale din sectorul de cercetare-dezvoltare (inclusiv primele asimilabile salariilor) a urcat cu 33% în București în perioada 2020-2022.
Din acest punct de vedere, al inflației salariale din sectorul R&D, capitala României se plasează pe poziția a doua la nivel european după Budapesta, care a înregistrat o creștere de 42% în același interval. Tot potrivit datelor Mercer, salariul mediu din industria tehnologiei din România a avansat la nivel național cu 15% între 2019 și 2020 și respectiv cu 6% între 2020 și 2021.
Baza de negociere cu candidații rămâne în continuare pachetul salarial (inclusiv bonusurile, dacă este cazul). Însă dat fiind că remunerațiile sunt mai mult sau mai puțin aliniate la nivelul jucătorilor din industrie, pentru a atrage cei mai buni angajați companiile pun pe masă oferte creative, de genul unor scheme complexe care includ pachete de beneficii non-salariale, program de lucru remote sau hibrid și, nu în ultimul rând, oportunitatea de a lucra în proiecte atractive sau cu tehnologii foarte noi.
Un astfel de răspuns creativ al pieței la majorarea costurilor de personal se poate vedea în creșterea ponderii altor forme de colaborare decât contractul de muncă – respectiv contracte comerciale încheiate de companii cu SRL sau PFA. Atât companiile cât și oamenii caută soluții pentru a-și optimiza costurile. Soluțiile de tip B2B reduc povara costurilor fiscale reprezentate de contribuțiile sociale, care nu sunt scutite de la plată; singura facilitate fiscală de care beneficiază angajații din IT care dezvoltă software este scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii. Acest lucru face misiunea Coherent Solutions mai dificilă, deoarece companiile pot lucra cu contractori doar pe proiecte fixe, respectând cadrul legislativ existent.
„Evoluțiile sunt foarte rapide atât în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor, domeniile de aplicare și ratele de adopție, cât și în ceea ce privește, la nivel general, cererea de produse și servicii software și creșterea întregului sector de profil. Proiecțiile noastre pentru următorii doi ani estimează dublarea forței de muncă a companiei aproximativ la fiecare 12 luni. La nivel național, potrivit estimărilor, industria are un deficit anual de circa 10.000 de specialiști, aproximativ jumătate din cererea de pe piață. Iar în principalul nostru domeniu de activitate, dezvoltarea de software, aproape trei sferturi dintre companii (72%) s-au confruntat cu fluctuații de personal determinate de plecarea angajaților. Valorile angajaților sunt extrem de importante pentru noi: pentru a atrage cei mai buni oameni a devenit critic să identificăm acele proiecte care sunt cu adevărat interesante pentru candidați, precum și modul în care angajații pot să-și pună în valoare abilitățile: nu doar muncind de oriunde, ci și pentru proiecte pe care le consideră interesante sau provocatoare. Evident, provocarea este în egală măsură și a angajatorului”, spune Alina Șandru, General Manager al Coherent Solutions România.
Coherent Solutions este o companie de software și consultanță cu peste 2.000 de angajați în opt țări. Produsele și serviciile companiei includ soluții digitale personalizate, dezvoltarea de aplicații web și mobile, DevOps and servicii de date, precum și tehnologii emergente ca blockchain și IoT, cu peste 1.000 de proiecte finalizate de la înființarea Coherent Solutions, în 1995. Compania are sediul central în Minneapolis (statul Minnesota, SUA) și centre de dezvoltare în Belarus, Bulgaria, Lituania, Moldova, Polonia, România și Ucraina. La nivel global, compania a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de dolari, în urcare cu 31% față de 2020.
Sursa: economica.net
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.