În documentul depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), Strabag solicită anularea raportului procedurii prin care a fost declarată admisibilă și câștigătoare oferta WeBuild, iar cea a Strabag a fost respinsă ca inacceptabilă.
De asemenea, constructorul austriac cere obligarea CNAIR la continuarea licitației, cu consecința stabilirii admisibilității ofertei Strabag și a inadmisibilității și neconformității ofertelor depuse de italienii de la WeBuild și turcii de la Makyol.
Demersul Strabag are loc după ce, pe 12 mai, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat căștigătoare oferta asocierii italo – române Astaldi/WeBuild – Tancrad pentru secțiunea 3 Cornetu – Tigveni (37,4 km) din Autostrada Sibiu – Pitești. Amintim că în cursa pentru cel mai mare contract de autostradă din România rămăseseră trei ofertanți.
Potrivit unor date publicate pe forumul Asociației Pro Infrastructură, oferta WeBuild a fost singura sub valoarea estimată a contractului, celelalte două depășind pragul anticipat de CNAIR.
Valoarea estimată a contractului: 5,324 de miliarde de lei fără TVA
1) ASTALDI / WEBUILD + TANCRAD: 5,323 de miliarde de lei fără TVA ( 99,98%)
2) STRABAG + ACCIONA: 5,93 de miliarde de lei fără TVA (111,37%)
3) MAKYOL + OZALTIN + GULERMAK: 6,08 miliarde de lei fără TVA (114,18%)
Parte a tronsonului care traversează Carpații, secțiunea Cornetu – Tigveni are o lungime de 37,4 km:
– Perioada contractuală de proiectare este de 12 luni
– Perioada pentru construcție este de 45 de luni.
Mai clar: lucrările trebuie să fie finalizate în 4 ani și 9 luni, a precizat pe 12 mai Grindeanu.
Potrivit lui, asocierea italiano -r omână care a fost desemnată câștigatoare pentru acest contract (finanțat din fonduri europene), cu suma de 5,32 de miliarde de lei (fără TVA), trebuie să construiască pe traseul Secțiunii 3:
– 95 de poduri și pasaje
– 1 tunel cu două galerii independente (în lungime de 1,7 km fiecare galerie)
– 1 Nod rutier la Cornetu
– 1 Nod rutier la Văleni
– 1 Ecoduct în zona localității Călinești
Autostrada Sibiu – Piteşti, cu o lungime de peste 122 de km, este împărțită în cinci secțiuni, dintre care 4 au deja contracte semnate:
Secțiunea 1: Sibiu – Boița (14,15 km), se află în execuție și are ca termen contractual de finalizare anul 2023.
Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km), se află în faza de proiectare. Termenul contractual pentru finalizarea acestei secțiuni (parte a Tronsonului care traversează munții) este 2027.
Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km) se află în etapa de proiectare și trebuie finalizată în anul 2027, potrivit contractului.
Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) este în faza de execuție și trebuie finalizată în anul 2025.
Autostrada Sibiu-Pitești, parte a Coridorului 4 Paneuropean (Rin-Dunăre) va conecta Centrul şi Vestul României cu reţeaua europeană de autostrăzi.
Sursa: economica.net
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.