Flux-stiri

Biden și Xi Jinping au discutat timp de o oră și 45 de minute la telefon. Cei doi președințu au discutat o serie de probleme, precum situația din Taiwan

  • Biden și Xi Jinping au discutat timp de o oră și 45 de minute la telefon, pe un ton „sincer și constructiv”, a spus Biden.
  • Cei doi au discutat o serie de probleme ca situația din Taiwan, protecția intereselor producătorilor american și TikTok.
  • După discuție, Biden a spus că deviza lui este ”ai încredere dar verifică”, referindu-se la promisiunile părții chineze.

În noiembrie anul trecut, președintele Statelor Unite și al Chinei au avut o întâlnire istorică, scrie BBC.

Ei au discutat timp de 4 ore cele mai presante subiecte. Marți, cei doi au avut un nou dialog, de data aceasta prin telefon, pentru a dezamorsa tensiunile dintre Washington și Beijing.

Dar a existat un dezacord semnificativ cu privire la Taiwan și problemele economice.

Biden a subliniat sprijinul pentru Taiwan, dar Xi a numit interferența SUA în Marea Chinei de Sud o „linie roșie”.

Xi a contestat, de asemenea, sancțiunile pe care SUA le-au impus Chinei și companiilor deținute de China, numind-o „un flux nesfârșit de măsuri pentru a suprima economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei”.

„Dacă Statele Unite insistă să suprime dezvoltarea high-tech a Chinei și să priveze China de dreptul său legitim la dezvoltare, nu vom sta cu mâinile în brațe”, a spus liderul chinez, potrivit unui rezumat al presei de stat.

În ciuda zonelor de dezacord, Casa Albă și mass-media de stat chineză au descris conversația ca fiind „candidă și constructivă”. Conversația a variat de la preocupări legate de IA la comunicații militare.

„Aștept cu nerăbdare să ne gestionăm în mod responsabil relația în săptămânile și lunile următoare”, a scris Biden pe X, fost Twitter, după ce a recunoscut punctele de tensiuni.

În timp ce discuția nu a modificat în mod semnificativ statutul relației dintre țări, experții au spus că acesta nu este ideea.

Apelul a fost „în mare măsură performativ și o încercare de a arăta restului lumii că, de fapt, țările sunt angajate să gestioneze bine relația – chiar dacă dinamica negativă a relației nu s-a schimbat”, Robert Daly, directorul Centrului Wilson. Institutul Kissinger pentru China și Statele Unite, a spus.

Dar asta nu înseamnă că diviziunile exprimate în apel, care a durat o oră și 45 de minute, au fost neînsemnate.

Dl Xi a subliniat că sprijinul Washingtonului pentru Taiwan și urmărirea sancțiunilor împotriva Chinei a fost „nu „reducerea riscurilor”, ci crearea de riscuri”, se arată în rezumat.

Potrivit rezumatului Casei Albe, președintele Biden nu a scăpat de susținerea administrației sale a guvernului taiwanez.

Președintele american a subliniat opinia SUA că este esențial să se mențină „pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan” și „statul de drept și libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud”.

Dar Biden l-a contestat și pe dl Xi cu privire la sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei, politicile sale comerciale și amenințările la adresa securității naționale la adresa Statelor Unite, a spus Casa Albă.

„Pentru China, nu există nicio altă problemă mai importantă decât Taiwan”, a declarat Yun Sun, senior fellow și co-director al programului pentru Asia de Est la Centrul Stimson, despre apel. „Dar pentru SUA, există și alte probleme”.

Cei doi președinți s-au întâlnit anterior în noiembrie la summitul pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (Apec) din San Francisco, California, unde au convenit să abordeze schimbările climatice și traficul de fentanil.

Întâlnirea a fost văzută pe scară largă ca un efort de a reduce tensiunile dintre Beijing și Washington, după ce un avion de război american a doborât anul trecut un presupus balon spion chinez în largul coastei SUA.

Discuția celor doi lideri, despre care Casa Albă a spus din nou că a atins schimbările climatice și traficul de droguri, vine înaintea mai multor evenimente care s-ar putea dovedi cruciale pentru relația SUA-China.

Luna viitoare, Taiwan își va inaugura președintele ales, William Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a numit „făcător de probleme” și „separatist”.

„Se apropie inaugurarea președintelui Taiwan, așa că este nevoie ca China să sublinieze că SUA trebuie să calce cu atenție”, a spus ea.

Există mai multe întâlniri diplomatice cheie pentru SUA și China la orizont.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, va vizita în curând China – după ce o delegație americană de afaceri s-a întâlnit săptămâna trecută cu domnul Xi – iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken este de așteptat să facă o călătorie în săptămânile următoare.

Citește și

The post Biden și Xi Jinping au discutat timp de o oră și 45 de minute la telefon. Cei doi președințu au discutat o serie de probleme, precum situația din Taiwan appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Zlătescu


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code