Flux-stiri

Conflictul din Ucraina deschide oportunități diplomatice și energetice pentru Qatar

  • Qatar a sugerat că ar putea furniza mai mult gaz Europei.
  • Ministrul de Externe s-a coordonat cu Washingtonul înainte de discuțiile cu Lavrov.
  • Contactele Qatarului cu SUA contrastează cu tensiunile din Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Invazia Rusiei în Ucraina a deschis oportunități diplomatice și comerciale pentru Qatar, pentru a-și extinde vânzările de energie către Occident și pentru a-și consolida alianța cu Washingtonul, pe fondul tensiunilor SUA cu alte state arabe din Golf.

Qatar a căutat să adopte o poziție în mare parte neutră în legătură cu conflictul, dar, deși a încercat să evite să aleagă o parte, a semnalat prin răspunsul său că poate oferi asistență politică și economică semnificativă partenerilor occidentali. În contextul în care mulți importatori europeni de energie caută urgent modalități de a-și reduce dependența puternică de Rusia, Qatar a sugerat că ar putea direcționa mai mult gaz în viitor către Europa.

În schimb, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au rezistat solicitărilor occidentale de creștere rapidă a producției de petrol pentru a limita saltul prețurilor la țiței provocat de conflictul din Ucraina.

Aceste două mari puteri arabe din Golf, care au căutat ani de zile să izoleze Qatar, și-au văzut propriile relații cu Washingtonul tensionate în ultimii ani, în parte din cauza preocupărilor legate de angajamentele de securitate ale SUA față de partenerii săi din țările arabe din Golf.

Între timp, Qatar, care găzduiește cea mai mare bază aeriană americană din Orientul Mijlociu, a fost desemnat luna trecută drept aliat important al Statelor Unite care nu face parte din NATO – un statut care nu a fost acordat nici Emiratelor Arabe Unite și nici Arabiei Saudite.

Acesta a încercat să joace un rol pe tot parcursul negocierilor nucleare cu Iranul și a transmis mesaje între Teheran și Washington. Luni, ministrul de externe, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Discuțiile s-au axat pe ridicarea barierelor în calea finalizării acordului nuclear iranian, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaște discuțiile cu privire la Iran.

The post Conflictul din Ucraina deschide oportunități diplomatice și energetice pentru Qatar appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code