Flux-stiri

Fosta luptătoare UFC, Julie Kedzie, a decis să își doneze creierul post-mortem. Ce spun experții

  • După retragerea din 2013, sportiva a suferit de depresie, impulsivitate și lipsă de somn.
  • Simptomele de care suferă Julie aparțin encefalopatiei traumatice cronice (CTE).
  • Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurolog: „Nu poți să faci atât de ușor biopsie de creier și nu este atât de relevant”.

Fosta luptătoare UFC, Julie Kedzie a decis să își doneze post-mortem creierul pentru cercetare. După retragerea din activitate în 2013, sportiva de arte marțiale mixte a suferit de depresie, anxietate, hiperactivitate, impulsivitate sau lipsă de somn. Toate sunt simptome ale encefalopatiei traumatice cronice, o afecțiune care are legătură cu loviturile repetate la cap și cu comoția cerebrală. Agravată treptat în timp, aceasta poate duce la demență și poate fi diagnosticată doar post-mortem.

„În general, pentru bolile neurologice vorbind despre creier, sigur, nu avem acces la acest țesut nobil în timpul vieții. Nu avem acces de a examina țesuturile, așa cum se întâmplă cu alte organe, să poți să faci biopsie empatică sau biospie de mușchi. Nu poți să faci atât de ușor biopsie de creier și nu este atât de relevant”, a declarat Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurolog, pentru Aleph News.

„De aceea, de ceva vreme, în lume a venit această idee a băncilor de creier. Cu alte cuvinte, după decesul persoanelor este posibil a conserva țesutul cerebral și în funcție de patologia, de bolile pe care aceste persoane le-au avut, te poți uita ce s-a întâmplat în creier și asta este fundamental pentru noi, cei care facem cercetare în neuroștiințe, în bolile creierului”, a adăugat Popescu.

Citește și

The post Fosta luptătoare UFC, Julie Kedzie, a decis să își doneze creierul post-mortem. Ce spun experții appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Zlătescu


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code