Flux-stiri

Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost reţinut într-o anchetă a Parchetului European condus de la Laura Kovesi

  • Fostul prim-ministru bulgar şi lider al celui mai mare partid de opoziţie GERB, Boiko Borisov, a fost reţinut joi seara în cadrul unei operaţiuni a poliţiei legate de anchetele Parchetului UE, a anunţat Ministerul de Interne.
  • Guvernarea de zece ani a fostului premier Borisov s-a încheiat în aprilie anul trecut, după alegeri care au arătat furia populară faţă de corupţia la nivel înalt din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.
  • Un nou guvern de coaliţie centrist a preluat funcţia în decembrie, promiţând toleranţă zero faţă de corupţie.

Fostul prim-ministru bulgar şi lider al celui mai mare partid de opoziţie GERB, Boiko Borisov, a fost reţinut joi seara în cadrul unei operaţiuni a poliţiei legate de anchetele Parchetului UE, a anunţat Ministerul de Interne.

Alţi trei membri ai partidului de centru-dreapta GERB al lui Borisov au fost, de asemenea, reţinuţi, inclusiv fostul ministru de finanţe Vladislav Goranov, în operaţiunea declanşată de anchetele Parchetului European (EPPO) din Bulgaria, a declarat ministerul de interne.

EPPO, condus de fostul procuror-şef anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, se concentrează pe fraude grave legate de utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Kovesi, care a încheiat joi o vizită de două zile în Bulgaria, a declarat că biroul său a primit un număr record de plângeri din Bulgaria şi a deschis 120 de investigaţii, scrie Reuters.

Borisov nu a fost inculpat deocamdată. Poliţia a efectuat o percheziţie la domiciliul său. El a fost dus la sediul poliţiei naţionale, unde cel mai probabil va fi reţinut pentru 24 de ore„, a declarat reporterilor avocatul său, Menko Menkov.

Fost bodyguard al răposatului dictator din epoca comunistă Todor Jivkov, Borisov, în vârstă de 62 de ani, a condus ţara balcanică cu scurte pauze din 2009 până în aprilie anul trecut, sprijinul său fiind întărit de cheltuielile publice importante pentru proiecte de infrastructură.

În timpul demonstraţiilor masive împotriva corupţiei din 2020, protestatarii l-au acuzat pe Borisov de colaborare cu procurorul-şef al ţării în beneficiul oligarhilor locali şi al întreprinderilor apropiate de partidul său.

În urmă cu doi ani, o serie de site-uri web bulgare au publicat fotografii care pretindeau că arată presupusa avere a lui Borisov, inclusiv imagini cu o noptieră plină de lingouri de aur şi bancnote de 500 de euro. Borisov a negat orice abatere şi a declarat că fotografiile au făcut parte dintr-o înscenare elaborată, pusă la cale de adversarii săi politici pentru a-l face de râs.

Bulgaria, clasată drept cel mai corupt stat membru al UE de către Transparency International, nu a încarcerat încă niciun oficial de rang înalt acuzat de corupţie.

„Nimeni nu este mai presus de lege„, a postat premierul Kiril Petkov pe pagina sa de Facebook.

The post Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost reţinut într-o anchetă a Parchetului European condus de la Laura Kovesi appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code