Flux-stiri

OCDE: Sistemul de educație din România este ineficient și neperformant/ Ce spune Deca

  • Salariile profesorilor sunt mai mici în comparație cu alte categorii profesionale.
  • Rata abandonului școlar în România este de 16%, comparativ cu media de 10%.
  • Numărul absolvenților de studii superioare este de numai 25%, față de media de 45%.

Sistemul de educație din România se confruntă cu probleme majore și performanțe slabe conform raportului Education at a Glance publicat de OCDE. În timp ce statele membre OCDE alocă pentru Educație, în medie, 5,1% din PIB, România dă doar 2,7%.

Rata de înscriere a copiilor de 3 ani în învățământul preșcolar este cu aproape 10 puncte procentuale mai mică în România decât media OCDE. Cheltuielile per elev alocate instituțiilor de învățământ sunt și ele mai mici, pib-ul din educație de 2,7%. Iar media OCDE este de 5,1%, deci suntem jos și aici. Și suntem la coadă și la numărul de ore de școlară obligatorii, cel puțin în școala primară și la gimnaziu avem cu 32 de ore.

Raportul evidențiază si faptul că salariile profesorilor sunt mici, ceea ce duce la o criză majoră de personal didactic, rata abandonului școlar este foarte mare, de 16% față de media OCDE de 10%,numărul de absolvenți de studii superioare este mic, doar 25% față de media OCDE de 45%.

Concluzia este că sistemul de educație din România este ineficient și neperformant conform majorității indicatorilor analizați. Și totuși, ministrul educației Ligia Deca a reacționat: Rezultatele făcute publice reprezintă o imagine de moment realistă și extrem de folositoare pentru a cadra legislația secundară și politicile publice pe care urmează să le implementăm începând cu această toamnă. Totodată, Deca a recunoscut că pentru categoriile de vârstă de până la 5 ani avem încă multe de făcut, dar că împreună cu guvernul, lucrează pentru a lărgi infrastructura educațională.

Citește și

The post OCDE: Sistemul de educație din România este ineficient și neperformant/ Ce spune Deca appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Amarie Giorgiana




Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code