Flux-stiri

Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanțării monumentului din Sibiu

statuie-brukenthalstatuie-brukenthal

Statuia baronului von Bruckenthal, care a stârnit dezbateri lungi despre necesitatea ei, a fost realizată pe baza unor donații. Mircea Ureche, unul dintre acționarii Boromir, un business man care trăiește de șase decenii în Sibiu, a plătit 80% din lucrare.

„Am sprijinit foarte multe proiecte în Sibiu, neconditionat! De felul meu sunt voluntar, mai ales dacă trebuie să construim ceva trainic. Eu consider Muzeul, pe lângă un obiectiv cultural și istoric, un punct de atracție turistică. Și am considerat că statuia va mări valoarea locului”, spune omul de afaceri.

Muzeul Bruckenthal este sub tutela staului român și atrage, în fiecare an, sute de mii de turiști. Dar, puțini dintre noi au clar în minte, cine a fost cu adevărat, baronul care a dat numele muzeului.

Marius Ureche: „Nu intru în treaba cercetătorilor și istoricilor”

„Nu se spune că acest mare iluminist, incontestabil, și colecționar cum erau toți principii, baronii europeni, era la nivelul europei, erau în același timp reprezentanți ai despotiei. Incontestabil se poate spune… represiunea”, a reacționat istoricul Răzvan Theodorescu.

Totuși, baronul Bruckenthal a jucat un rol important în Transilvania. Cel care a plătit mare parte din realizarea statuii mai spune că oricât de controversat ar fi personajul, acțiunile lui n-au fost subiect de discuție în comunitate. Iar statuia, va atrage cu siguranță mai mulți turiști.

„Eu sunt morar, mă preocupă meseria mea, nu intru în treaba cercetătorilor și istoricilor. Din ce am văzut eu, chiar și părerile lor sunt împărțite. Muzeul e un bun public, e vizitat de 3-400.000 de turiști anual, iar de pe urma lui trăiesc câteva zeci/sute de familii”, spune morarul Ureche.

The post Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanțării monumentului din Sibiu appeared first on Aleph News.

potrivit alephnewsGazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

(Visited 3 times, 3 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean -autor articole
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

Clipul săptămânii


Comentarii recente

Etichete