Flux-stiri

6 tineri dau Planeta în judecată: „Inacțiunea climatică are consecințe asupra sănătății și condițiilor de viață”

  • Șase tineri portughezi duc 32 de state în fata Curții Europene a Drepturilor Omului.
  • Aceștia acuză autoritățile că nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind Clima.
  • CEDO va trebui să valideze admisibilitatea cererii.

Șase tineri portughezi duc 32 de state în fata Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceștia acuză autoritățile că nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind Clima, de a limita creșterea temperaturilor sub două grade. Totodată, aceștia susțin că „inacțiunea climatică” are consecințe asupra sănătății și condițiilor lor de viață.

Reclamanții asigură că inacțiunea climatică a celor 27 de state ale Uniunii Europene, precum și a Rusiei, Turciei, Elveției, Norvegiei și Regatului Unit are consecințe asupra sănătății și condițiilor lor de viață, în special încălcarea „dreptul la viață” și a „dreptului la respectarea vieții private” consacrate în Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, scrie CNN.

Cei cinci reclamanți, cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, au început procedura după ce au trăit direct incendiile care au ars zeci de mii de hectare în Portugalia, ucigând peste 100 de persoane în 2017. „Fără acțiuni urgente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră], locul în care trăiesc va deveni în curând un cuptor insuportabil”, a declarat unul dintre cei 6 tineri. „Mă doare să știu că guvernele europene ar putea face mult mai mult pentru a preveni acest lucru și aleg să nu facă”.

Ce rezultat poate avea această plângere?

Abordarea acestor șase tineri portughezi ar putea „reprezenta un pas decisiv înainte în litigiile climatice”, a spus Catherine Higham, cercetător în științe politice la London School of Economics. „Dacă reușesc, guvernele vor trebui să schimbe cursul și să reducă emisiile mai rapid pentru a demonstra că respectă decizia” Curții, ale cărei hotărâri sunt obligatorii, explică ea. Dar înainte de a se pronunța pe fond, CEDO va trebui să valideze admisibilitatea cererii. Instituția cere de obicei ca solicitanții să fi epuizat căile de atac în fața instanțelor naționale înainte de a apela la ea, ceea ce nu este cazul cu această plângere. Tinerii reclamanți au contactat-o direct, considerând că efectuarea de proceduri separate în cele 32 de țări desemnate reprezintă „o povară excesivă și disproporționată”. Este prima dată când CEDO analizează în mod special consecințele încălzirii globale.

Citește și:

The post 6 tineri dau Planeta în judecată: „Inacțiunea climatică are consecințe asupra sănătății și condițiilor de viață” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Feraru Marcela


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code