Flux-stiri

De la broaște țestoase la lilieci fructiferi, speciile migratoare sunt din ce în ce mai amenințate, potrivit ONU

  • Animalele migratoare sunt pe cale de dispariție din cauza poluării.
  • 22% din cele 1.189 de specii incluse pe lista CMS sunt amenințate cu dispariția.
  • ONU afirmă că ar trebui să se facă mai multe eforturi pentru a înțelege zonele care sunt cruciale pentru migrații și pentru a le proteja mai bine.

Animalele migratoare sunt în pericol din cauza poluării, a răspândirii speciilor invazive și a crizei climatice, relevă primul raport de acest gen. Mai mult de o cincime din speciile migratoare aflate sub protecție internațională sunt amenințate cu dispariția, inclusiv aproape toți peștii nomazi, potrivit primei evaluări a experților ONU, scrie The Guardian.

De la balenele cu cocoașă la pelicanii dalmațieni, în fiecare an, miliarde de animale călătoresc odată cu anotimpurile pe oceane, pe uscat și în ceruri. Însă un nou raport al Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) a constatat că multe specii migratoare sunt în pericol de dispariție, amenințate de poluarea umană, de răspândirea speciilor invazive și de criza climatică.

Evaluarea animalelor migratoare care se află sub protecția tratatului a constatat că 22% din cele 1.189 de specii incluse pe lista CMS sunt amenințate cu dispariția și aproape jumătate, 44%, înregistrează scăderi ale populației, multe dintre ele fiind supuse unei presiuni nesustenabile din cauza pierderii habitatului și a supraexploatării. Nu mai puțin de 97% dintre rechinii, razele și sturionii de pe listă se confruntă cu un risc ridicat de dispariție, populațiile scăzând cu 90% din anii 1970.

Potrivit analizei, gorilele și aproape jumătate din toate țestoasele acoperite de convenție sunt în pericol de dispariție, în timp ce printre cele care se confruntă cu declinul se numără godușca cu coadă de bar, care zboară peste 8.000 de mile fără oprire între Alaska și Australia, liliacul fructifer de culoare pai, care întreprinde cea mai mare migrație de mamifere, prin Africa, și anghila europeană, aflată în pericol critic de dispariție.

Pentru a le conserva pe cele care au rămas și pentru a ajuta populațiile să se refacă, autorii raportului recomandă ca infrastructura umană pe principalele căi de zbor, căi de înot și căi de migrație să fie redusă la minimum. De asemenea, aceștia au afirmat că ar trebui să se facă mai multe eforturi pentru a înțelege zonele care sunt cruciale pentru migrații și pentru a le proteja mai bine. În ciuda eforturilor de conservare, 70 de specii incluse pe listă, inclusiv vulturul de stepă, vulturul egiptean și cămila sălbatică, au suferit scăderi ale populațiilor în ultimii 30 de ani.

Inger Andersen, șefa ONU pentru mediu, a declarat: „Comunitatea globală are ocazia de a transpune aceste date științifice recente în acțiuni concrete de conservare. Având în vedere situația precară a multora dintre aceste animale, nu ne putem permite să amânăm”.

Convenția se referă la speciile migratoare care necesită o coordonare internațională pentru a le proteja supraviețuirea. Autorii raportului au identificat 399 de specii migratoare amenințate care nu sunt enumerate în cadrul convenției.

Citește și:

The post De la broaște țestoase la lilieci fructiferi, speciile migratoare sunt din ce în ce mai amenințate, potrivit ONU appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Lupea Briana


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code