Economice

Fondul de Tranziţie Energetică, din care se fac plățile pentru prețurile plafonate, ar putea fi suplimentat cu jumătate de miliard de euro, bani europeni

„Aşa cum s-au clarificat lucrurile în spaţiul public, responsabilitatea pentru această gaură de 20 de miliarde şi acoperirea ei este a Ministerului de Finanţe şi lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Noi discutăm de modalitatea în care putem să ne acoperim şi noi gaura pe care o avem, riscul de pierdere a banilor pentru cele 7,5 miliarde euro pe care le-am anunţat de la începutul anului şi pentru care căutăm măsuri ca să putem să ne acoperim şi noi gaura europeană.

Din acest punct de vedere, noi am adoptat şi anul trecut o serie de măsuri care privesc cardul de energie, voucherul de alimente, granturile pentru capital de lucru care au fost acordate în primăvara anului trecut pentru firme, iar la sfârşitul acestui an Comisia Europeană a aprobat modificarea de Regulament pentru ceea ce înseamnă granturile pentru capital de lucru la firme, o compensare a preţului la energie, cât şi pentru persoanele fizice, cele aflate în stare de deprivare materială şi în situaţie de vulnerabilitate”, a afirmat Marcel Boloş, vineri la Antena 3, întrebat cu ar putea România să ia bani de la UE pentru a reduce gaura de la buget de 20 miliarde.

Ministrul a mai spus că intenţia este de a avea 500 milioane euro transferate în Fondul de Tranziţie Energetică pentru a continua măsurile compensatorii pentru populaţie.

„În acest moment, analizăm şi această posibilitate pentru a acorda în continuare în Fondul de Tranziţie Energetică măsurile acestea pentru populaţie şi mediul de afaceri. Deocamdată sunt luate în calcul estimat măsuri compensatorii în valoare de aproximativ 500 milioane euro care ar urma să fie transferaţi în Fondul de Tranziţie Energetică, după ce avem în prealabil o discuţie cu Comisia Europeană. Sunt posibil de atras de la bugetul UE, după ce discutăm în prealabil cu Comisia Europeană şi discutăm mecanismul acesta care este nou pentru România şi pentru cei care sunt beneficiarii acestor măsuri compensatorii”, a completat Boloş.

Pe 6 aprilie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că, în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din România şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală a plăţilor efectuate la oficiile poştale, factorii poştali sau online este de 352 milioane lei. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate peste 173.000 de cereri de plată online (11,5%), prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, valoarea totală a cererilor online acceptate fiind de peste 20 milioane lei.

De asemenea, ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, marţi, că măsurile avute în vedere de coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei. El a reiterat faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.

Sursa: economica.net


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code