Flux-stiri Editoriale Justiție

Interzicerea activității în restaurante și cafenele anulată de Tribunalul Bacău

Tribunalul Bacău a anulat dispoziția CJSU Bacău de interzicere a activității în restaurante și cafenele și a dispus suspendarea aplicării sale până la soluționarea definitivă a cauzei.

La data de 19 0ctombrie 2020, 22 de societăți din HORECA au atacat în contencios administrativ hotărârea nr. 44 din data de 15 octombrie 2020 a CJSU Bacău privind aprobarea măsurilor suplimentare de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin hotărârea nr 44, CJSU Bacău dispusese la art. 2 alin 7 că la nivelul județului Bacău:

Art. 2 – La nivelul UAT-urilor (localităților) din anexa la prezenta Hotărâre, se instituie suplimentar următoarele măsuri: (7) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.”

Anexa hotărârii nr. 44 cuprinde un număr de 70 de Unități Administrativ Teritoriale unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile (01.10.2020 – 15.10.2020) este cuprinsă între 0 – 1,5/1000 de locuitori, 15 UAT-uri unde incidența cazurilor este cuprinsă între 1,5 – 3/1000 de locuitori și 8 UAT-uri unde incidența este mai mare de 3/1000 de locuitori, printre ultimile 8 localități aflându-se și municipiul Bacău.

Practic, prin hotărârea CJSU, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor a fost interzisă pentru cele 8 localități și anume: Ițesti, Săucești, Letea Veche, Bacău, Măgura, Hemeiuș, Sărata și Filipești.

Prin Hotarârea nr. 612/2020 pronunțată la data de 03.11.2020, instanța a dispus următoarele: ,,Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează art. 2 alin.7 din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău nr. 44 din data de 15.10.2020. Suspendă art. 2 alin. 7 Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău nr. 44 din data de 15.10.2020, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Obligă pârâtul la emiterea unui alt HCJSU care să cuprindă măsuri graduale de combatere a COVID-19 pentru industria HORECA. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de anulare şi 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare, cale de atac care se va depune la Tribunalul Bacău, Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată conform art 396 alin.2Cod procedură civilă, azi, 03.11.2020.”

Președintele Consiliului Județean Bacău, Velentin Ivancea a declarat următoarele: “Instanța a dispus măsuri graduale din partea CJSU în pandemie. Ceea ce am spus în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Horeca, din 12 octombrie, s-a adeverit: orice hotărâre, inclusiv a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, este contestabilă, mai ales când ea prezintă semne clare de abuz, fugă de responsabilitate din partea autorităților și abordări heirupiste, vădit contraproductive, cu consecințe dintre cele mai nefaste. La momentul respectiv, am propus în ședința CJSU un set de măsuri graduale, convenit cu reprezentanții Horeca, însă comitetul nu a vrut să țină seama de acestea. Pe cale de consecință, reprezentanții Horeca au acționat în instanță CJSU, obținând decizia previzibilă de astăzi.

E un prim mare pas înainte în direcția respectării drepturilor acestor antreprenori, dar și în privința elaborării unui plan coerent și eficient de măsuri anti-Covid19, care să nu ducă la faliment afacerile locale și-așa lovite de pandemie”, informează Bacău.net.

sursa informației: Clujust

consemnat de Leontiuc Marius

(Visited 11 times, 1 visits today)

Hits: 18

Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code


Clipul săptămânii


Comentarii recente

Etichete