cursuri IT Javascript

Lectia 1 JAVASCRIPT – ce este JAVA SCRIPT

O introducere în JavaScript
Să vedem ce este atât de special în ceea ce privește JavaScript, ce putem realiza cu acesta și ce alte tehnologii se potrivesc cu acesta.

Ce este JavaScript?
JavaScript a fost inițial creat pentru „a revitaliza paginile web” ;i este un limbaj de programare complementar. De ce complementar? pentru că vine să completeze un limbaj de declarare HTML ţi altele de programare precum css şi php.

Programele realizate prin acest limbaj se numesc scripturi. Acestea pot fi scrise chiar în HTML-ul unei pagini web și pot fi rulate automat pe măsură ce pagina se încarcă.

Scripturile sunt furnizate și executate ca text simplu. Nu au nevoie de pregătire specială sau de compilare pentru a rula.

În acest aspect, JavaScript este foarte diferit de un alt limbaj care se numeşte Java, pe care îl vom stuidia şi pe acela aici pe ziaruldebanat.ro, însă împrumută elemente de  la acesta.

De ce se numește JavaScript?
Când a fost creat JavaScript, inițial a avut un alt nume: „LiveScript”. Însă Java era foarte popular la acea vreme, așa că s-a decis că poziționarea unui nou limbaj ca un „frate mai mic” al lui Java aşa cum arătam mai sus.

Pe măsură ce a evoluat, JavaScript a devenit un limbaj complet independent, cu specificația proprie numită ECMAScript, iar acum este independent de Java.

Astăzi, JavaScript se poate executa nu numai în browser, ci și pe server sau de fapt pe orice dispozitiv care are un program special numit motor JavaScript.

Browserul are un motor încorporat numit uneori „mașină virtuală JavaScript”.

Diferite motoare au diferite „nume de cod”.

De exemplu:

V8 – în Chrome și Opera.
SpiderMonkey – în Firefox.

Există alte nume de cod, cum ar fi „Trident” și „Chakra” pentru diferite versiuni de IE, „ChakraCore” pentru Microsoft Edge, „Nitro” și „SquirrelFish” pentru Safari etc.

Termenii de mai sus sunt de reținut, deoarece sunt folosiți în articolele dezvoltatorilor de pe internet. Le vom folosi și noi. De exemplu, dacă „o caracteristică X este acceptată de V8”, atunci funcționează probabil în Chrome și Opera.

Cum funcționează motoarele?
Motoarele sunt complicate. Însă elementele de bază sunt ușoare.

Motorul (încorporat dacă este un browser) citește („analizează”) scriptul.
Apoi convertește („compilează”) scriptul în limbajul mașinii.
Și apoi codul mașinii rulează, destul de repede.
Motorul aplică optimizări la fiecare etapă a procesului. Acesta chiar urmărește scriptul compilat în timp ce rulează, analizează datele care curg prin el și optimizează în continuare codul mașinii pe baza acestei cunoștințe.

Ce poate face JavaScript în browser?
JavaScript modern este un limbaj de programare „sigure”. Nu afectează un nivel scăzut la memorie sau procesor, deoarece a fost inițial creat pentru browsere care nu le necesită.

Capacitățile JavaScript depind foarte mult de mediul în care funcționează. De exemplu, Node.js acceptă funcții care permit JavaScript să citească / să scrie fișiere arbitrare, să efectueze solicitări de rețea etc.

JavaScript de pe o pagină web nu poate citi / scrie fișiere arbitrare pe hard disk, nu le poate copia sau executa programe. Nu are acces direct la funcțiile sistemului de operare.

Browser-urile moderne îi permit să funcționeze cu fișiere, dar accesul este limitat și este furnizat numai dacă utilizatorul face anumite acțiuni, cum ar fi „aruncarea” unui fișier într-o fereastră a browserului sau selectarea acestuia printr-o etichetă <input>.

Există modalități de interacțiune cu aparatul foto / microfon și alte dispozitive, dar necesită permisiunea explicită a utilizatorului. Așadar, o pagină activată cu JavaScript nu poate activa o cameră web, … În general, diferite file / ferestre nu știu unele despre altele. Uneori se întâmplă, de exemplu, când o fereastră folosește JavaScript pentru a o deschide pe cealaltă.

Această conjunctură se numește „aceeași politică de origine”. Pentru a rezolva acest lucru, ambele pagini trebuie să fie de acord pentru schimbul de date și să conțină un cod JavaScript special care să le gestioneze. Vom acoperi acest lucru în tutorial.

Această limitare este, din nou, pentru siguranța utilizatorului. O pagină de la http://anysite.com pe care un utilizator a deschis-o nu trebuie să poată accesa o altă filă a browserului cu adresa URL http://gmail.com și să fure informații de acolo.Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

(Visited 54 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

Clipul săptămânii


Comentarii recente

Etichete