stiinta

Milioane de dolari pentru prima fermă de caracatițe din lume. De ce îi îngrozește pe critici?

O companie spaniolă investește zeci de milioane de dolari pentru a deveni prima fermă de caracatițe din lume, în ciuda dovezilor tot mai mari care spun că aceste ființe pot simți durere și plăcere și indiferent de impactul asupra mediului pe care îl are creșterea în masă a cefalopodelor.

Nueva Pescanova, compania care vrea să devină prima fermă de caracatițe din lume, așteaptă în prezent aprobarea Uniunii Europene; compania deja ridică preocupări etice și de mediu semnificative după ce a investit 65 de milioane de euro în eforturile sale.

Caracatițele au ajuns în centrul atenției în ultimii ani. Începând cu un videoclip din 2014 cu o caracatiță care se plimbă pe uscat și până la fluxul nesfârșit de imagini care arată caracatițe care se luptă adorabil (și uneori cu ferocitate) cu alte animale acvatice și cu oameni, aceste creaturi sunt iubite atât pe internet, cât și în afara lui, scrie Futurism.

Totuși, în ciuda recunoașterii covârșitoare a inteligenței lor de către public și de către comunitatea științifică, care în 2021 a determinat Marea Britanie să declare aceste animale în mod legal conștiente, pescuitul caracatițelor a s-a extins, unii analiști declarând că este sectorul de producție alimentară cu cea mai rapidă creștere la nivel global.

Prima fermă de caracatițe ridică unele probleme etice

Pescuitul excesiv de caracatițe a devenit o preocupare majoră, de aici izvorând și dorința pentru fermele de caracatițe.

Pescuitul de caracatițe și potențiala lor creștere în masă, spun criticii, sunt discutabile din mai multe motive. Reuters notează că eforturile anterioare de creștere a caracatițelor în captivitate au eșuat deoarece cefalopodele manifestă canibalism, automutilare și agresivitate unul față de celălalt.

Directorul Nueva Pescanova, David Chavarrias, a subliniat pentru Reuters că compania nu a observat încă un comportament „canibal” la caracatițele lor, dar compania nu a oferit multe detalii despre condițiile creaturilor din unitățile sale.

Prima fermă de caracatițe
Foto: Shutterstock

Crearea unei calități a vieții suficient de ridicată pentru a menține în confort astfel de animale inteligente ar avea costuri mai mari decât profitul, potrivit lui Raul Garcia, de la World Wildlife Foundation, care conduce eforturile organizației de conservare a pescuitului din Spania.

„Caracatițele sunt extrem de inteligente și extrem de curioase. Și se știe că nu sunt fericite în condiții de captivitate”, a spus Garcia.

Eduardo Almansa, un om de știință al cărui angajator, Institutul de Oceanografie din Spania, a dezvoltat tehnologia agricolă a Nueva Pescanova, a declarat că „dacă vrem să continuăm să consumăm caracatiță, trebuie să căutăm o alternativă… pentru că pescuitul și-a atins deja limita”.

Crearea de ferme ar crea probleme de mediu la fel de mari ca cele date de pescuit

Însă cercetătorii de mediu au avertizat că creșterea caracatițelor în masă dăunează mediului la fel de mult ca pescuitul lor.

„Creșterea caracatițelor în ferme ar mări, nu ar atenua, presiunea asupra animalelor acvatice sălbatice”, a scris Jennifer Jacquet, profesor de studii de mediu la Universitatea din New York, într-o analiză din 2019 în care ea și colegii cercetători s-au declarat împotriva practicii propuse.

„Având în vedere starea de epuizare a pescuitului global și provocările de a oferi o nutriție adecvată unei populații umane în creștere, crearea de ferme pentru speciile carnivore, precum caracatița, va acționa contrar obiectivului de îmbunătățire a securității alimentare globale”, spune ea.

Acest scenariu aflat între ciocan și nicovală, după cum subliniază mulți activiști, este un motiv bun pentru a nu mai cumpăra și mânca caracatiță. Dar chiar și cu o schimbare globală în consumul acestor cefalopode inteligente sau decizia UE de a nu permite continuarea creșterii caracatițelor în masă, este greu de imaginat că acesta nu va fi un subiect de abordare etică pentru anii următori.

Vă recomandăm să citiți și:

Specii de plante necunoscute au fost găsite pe stânca sacră Uluru din Australia

Strămoșul crocodililor, descoperit de oamenii de știință în Chile

O girafă și puiul ei, salvate cu succes de pe o insulă care se scufunda

Ce este gloxinia, „Pasărea Phoenix” a plantelor? Cum se îngrijeşte corect floarea care iarna dispare complet, dar renaşte în fiecare an

Articolul Milioane de dolari pentru prima fermă de caracatițe din lume. De ce îi îngrozește pe critici? apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code