stiinta

Primul miriapod adevărat are 1.306 picioare și vine din adâncul Australiei

Deși numele de miriapod provine din latină și înseamnă „mii de picioare”, până acum nu a fost găsită nicio specie cu mai mult de 750 de picioare. Cu toate acestea, după descoperirea unui miriapod adevărat, cu 1.306 picioare, acest artropod se ridică în cele din urmă la înălțimea numelui său.

Noua specie este Eumillipes persephone; emillipes se traduce prin „are cu adevărat mii de picioare”, Persefona fiind zeița greacă a lumii de dincolo. Creatura ondulată a fost găsită la 60 de metri sub pământ, într-o gaură de foraj minier din provincia Eastern Goldfields din Australia.

Pe baza celor patru creaturi analizate până acum, E. persephone are până la 330 de segmente pe corp și poate măsura până la 0,95 milimetri lățime și 95,7 milimetri lungime. Acest miriapod adevărat are un cap în formă de con, cu antene și un cioc, dar fără ochi, notează Science Alert.

„Printre cele mai timpurii animale care au respirat oxigen atmosferic și cu unele specii dispărute care au crescut până la doi metri lungime, milipedele au trăit pe această planetă de peste 400 de milioane de ani”, scriu cercetătorii în lucrarea lor care descrie descoperirea.

„Aici raportăm descoperirea E. persephone, primul miliped super-alungit cunoscut din Australia și noul deținător de record mondial al animalului cu cel mai mare număr de picioare”, au adăugat aceștia.

Precedentul artropod care deținea recordul nu era un miriapod adevărat, avea doar 750 de picioare

Echipa de cercetare crede că acest nou miliped este înrudit la distanță cu specia Illacme plenipes, care stabilise recordul anterior de 750 de picioare. Acest miliped se găsește în regiunea centrală a Californiei și, în ciuda numărului absurd de picioare, tinde să crească până la o lungime de doar 25 până la 40 de milimetri.

Pe lângă faptul că are atât de multe picioare și nu are ochi, E. persephone se remarcă și prin aspectul lung, asemănător cu un fir (asemănător cu I. plenipes) și exoscheletul său uniform palid și de culoare crem. Aceste caracteristici îl ajută să-l evidențieze ca o specie distinctă de celelalte.

Corpurile lungi, segmentele multiple și multe picioare găsite atât la ​​I. plenipes, cât și în E. persephone ar fi putut evolua pentru a le permite acestor miriapode să se împingă și să se îngroape în sol mai eficient, sugerează cercetătorii.

„Această locomoție telescopică, prin alunecarea segmentelor de trunchi cuplate cu împingerea picioarelor, propulsează animalul printr-un microhabitat subteran variat și imprevizibil, iar creșterea numărului de picioare contribuie probabil cu mai multă putere de împingere pentru a putea trece prin micile crăpături și deschideri”, scriu cercetătorii.

E. persephone a stabilit un record

Există încă o mulțime de necunoscute despre E. persephone: ce mănâncă, de exemplu, și unde altundeva ar putea fi găsit, dar sunt deja suficiente dovezi pentru a-l face reprezentantul unei specii distincte și pentru a stabili un record în ceea ce privește numărul de picioare.

Cercetătorii spun că descoperirea acestui nou miliped este o mai mare dovadă a biodiversității găsite în adâncul subteranului, în provincia Eastern Goldfields, și ajută la argumentarea puternică pentru ca regiunea să fie protejată pentru viitor.

În timp ce condițiile de deasupra solului s-au schimbat semnificativ de-a lungul a mii de ani, potrivit cercetătorilor, habitatul subteran a rămas cel mai probabil stabil: rece și umed. Este posibil ca multe alte descoperiri să aştepte să fie făcute.

„Aceste habitate subterane și locuitorii lor sunt foarte puțin studiate, în ciuda importanței lor ecologice în filtrarea apelor subterane și filtrarea toxinelor din mediu”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Pe cine înţeapă cel mai mult ţânţarii? Își aleg victimele cu atenție

Un cărăbuș antic ciudat avea un „camuflaj spectaculos” care îl făcea să arate ca scoarța de copac

Care sunt, de fapt, cele mai populare rase de cai din lume

Exploratorii au ajuns la fundul Gropii Marianelor doar pentru a afla că deşeurile noastre se găsesc deja acolo

Articolul Primul miriapod adevărat are 1.306 picioare și vine din adâncul Australiei apare prima dată în Descopera.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, pastor coordonator in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code