Flux-stiri

Comentariile lui Trump au stârnit reacții puternice din partea oficialilor NATO. Cum stă România?

  • România este țara NATO care a adoptat de la început deciziile Alianței de a planifica 2% din PIB pentru Apărare.
  • Cheltuielile României pentru Apărare au crescut constant, dar execuția bugetară nu a fost mereu cea dorită.
  • Bugetul pentru apărare al României a crescut în ultimii 10 ani de la 1,4% la 2,4% din PIB.

În ultimele zile, mai mulți oficiali din NATO și țările aliate au reacționat la comentariile lui Donald Trump care, aflat în campanie electorală, a prezentat un moment în care s-a lăudat că a amenințat țările europene că nu vor fi apărate dacă nu cheltuiesc mai mult pentru apărare.

„Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este o declarație foarte periculoasă,” spune Florin Jipa, editor-șef la Monitorul Apărării și Securității, despre afirmația lui Trump. „Chiar dacă a făcut referire la domeniul trecutului, când a fost președinte, se știe de relația lui cu Putin și dorința de a retrage toți militarii americani din Europa. Începuse acest proces, oprit de Biden. Astfel de declarații arată o ruptură în puterea NATO,” adaugă acesta.

România este printre cele 11 țări NATO care în 2023 și-au planificat peste 2,5% din PIB pentru Apărare. Chiar dacă a planificat 2,5%, a cheltuit doar 1,59%. România a cumpărat, prin contract guvern la guvern, echipamente americane de aproape 8 miliarde de euro. Bugetul real al MApN a crescut de la 2,6 de miliarde de dolari în 2014, la 8,5 miliarde de dolari în 2023.

În 2023, țările europene au cheltuit 256 de miliarde de dolari, față de SUA, care a cheltuit 743 de miliarde de dolari.

Citește și:

The post Comentariile lui Trump au stârnit reacții puternice din partea oficialilor NATO. Cum stă România? appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Craciun Sara


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code