- Companiile care utilizează sisteme de IA cu risc ridicat la locul de muncă trebuie să respecte norme stricte, iar nerespectarea acestora poate atrage amenzi de până la 35 milioane de euro sau până la 7% din cifra de afaceri globală anuală.
- Sistemele de IA sunt clasificate în patru categorii de risc (inacceptabil, ridicat, limitat și minim), iar cele destinate recrutării, evaluării performanței și gestionării relațiilor de muncă sunt considerate a avea un grad ridicat de risc.
- Angajatorii trebuie să informeze lucrătorii despre utilizarea sistemelor de IA cu risc ridicat și să asigure că personalul este suficient pregătit pentru a le utiliza corect.
Companiile care achiziționează și utilizează sisteme de Inteligență Artificială (IA) cu risc ridicat în cadrul locurilor de muncă vor fi supuse unor reglementări stricte, conform unui regulament european adoptat recent. Conform analizei EY, publicată luni, angajatorii care nu respectă aceste norme riscă amenzi de până la 35 de milioane de euro sau până la 7% din cifra de afaceri globală anuală, pentru anul financiar precedent.
Regulamentul european clasifică sistemele de IA în patru categorii de risc: inacceptabil, ridicat, limitat și minim. „Utilizarea IA pentru a deduce emoțiile unei persoane fizice în sfera locului de muncă prezintă un grad de risc inacceptabil și este interzisă, fiind considerată o ingerință în valorile UE și în drepturile fundamentale”, explică consultanții EY. De asemenea, „sisteme de IA destinate recrutării, selecției candidaților, evaluării performanței și luării deciziilor legate de promovare sau încetarea relațiilor de muncă sunt considerate ca având un grad ridicat de risc, având un impact semnificativ asupra drepturilor lucrătorilor”.
Totuși, excepțiile sunt permise, iar unele sisteme de IA nu vor fi considerate cu risc ridicat dacă nu pun în pericol sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale persoanelor fizice. Totodată, aceste sisteme vor fi clasificate ca având un risc ridicat în cazul în care creează profiluri ale angajaților.
În ceea ce privește obligațiile companiilor, acestea trebuie să respecte instrucțiunile furnizorilor de sisteme IA, implementând măsuri tehnice și organizatorice adecvate. „Supravegherea acestor sisteme trebuie realizată de persoane competente, formate și autorizate, care pot interpreta corect rezultatele și pot decide să nu utilizeze sistemul de IA sau să anuleze rezultatele acestuia”, subliniază analiza.
De asemenea, angajatorii trebuie să asigure că personalul lor și alți operatori ai sistemelor IA dispun de cunoștințele necesare și să informeze lucrătorii despre utilizarea IA cu grad ridicat de risc. „Înainte de a implementa un astfel de sistem, angajatorii trebuie să informeze reprezentanții lucrătorilor și, la cerere, să le ofere explicații despre impactul acestora asupra deciziilor care le afectează drepturile fundamentale”, se menționează în raport.
Regulamentul 2024/1689, care stabilește norme armonizate pentru utilizarea IA, a intrat în vigoare la 1 august 2024, iar obligațiile pentru sistemele cu risc ridicat vor fi aplicate din 2 august 2027. Nerespectarea acestora poate atrage amenzi semnificative, inclusiv până la 15 milioane de euro sau 3% din cifra de afaceri globală anuală pentru sistemele cu risc ridicat. În plus, încălcarea reglementărilor privind protecția datelor poate duce la amenzi de până la 20 de milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri anuală, în funcție de gravitatea încălcării.
The post Companiile care utilizează A.I. cu risc ridicat la locul de muncă riscă amenzi de până la 35 milioane de euro appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Zlătescu
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.