Flux-stiri

Giganții din domeniul tehnologiei, acuzați că dăunează sănătății mintale a elevilor

  • Un district școlar din Seattle a intentat un proces împotriva giganților din domeniul tehnologiei, acuzându-i că au ,,dăunat” sănătății mentale a elevilor mai tineri, ceea ce a dus la sinucideri.
  • Plângerea vizează Facebook și Instagram, care fac parte din grupul Meta, dar și Snapchat, Youtube, precum și TikTok și Google.
  • Meta a spus că au dezvoltat „peste 30 de instrumente care îi ajută pe adolescenţi să trăiască experienţe adaptate pentru vârsta lor” .

Reprezentanţii şcolilor publice din oraşul american Seattle au depus o plângere în instanţă împotriva reţelelor de socializare, precum Facebook şi TikTok, pe care le acuză de „atingeri aduse sănătăţii mintale a publicului tânăr” , întrucât ar provoca anxietate, o depresie în creştere în rândul elevilor şi tentative de sinucidere, potrivit Le Figaro.

Plângerea vizează de asemenea Facebook şi Instagram, care fac parte din grupul Meta, însă şi Snapchat, YouTube, platforma chineză TikTok şi compania sa mamă, ByteDance, alături de Google şi grupul Alphabet.

Reprezentanţii şcolilor publice din acest oraş situat în statul Washington, în nord-vestul ţării, au spus că doresc „să le facă pe companiile care deţin reţele de socializare să devină responsabile pentru atingerile pe care le-au adus sănătăţii sociale, emoţionale şi mintale a elevilor” , precizează un comunicat de presă.

,,Creşterea numărului de sinucideri, tentative de suicid şi internări de urgenţă asociate sănătăţii mintale nu reprezintă o coincidenţă (…). Această criză se agravase deja înaintea pandemiei, iar oamenii de ştiinţă au identificat reţelele de socializare drept un factor care joacă un rol major în apariţia problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor” , au adăugat ei.

O criză de sănătate mintală

În acea plângere, depusă vineri la tribunal, reclamanţii le acuză pe aceste companii că au exploatat „psihologia şi neurofiziologia utilizatorilor lor, pentru ca aceştia să petreacă tot mai mult timp pe platformele lor (…), creând o criză a sănătăţii mintale în rândul tinerilor americani” .

Acest lucru, denunţă ei, a fost făcut „pentru profit” , căci „cu cât utilizatorii petrec mai mult timp pe aceste platforme, cu atât acuzaţii pot să vândă mai multe reclame” .

Reprezentanţii districtului şcolar american au spus că au alocat resurse, mai ales umane, pentru a-i ajuta pe elevi şi consideră că giganţii din industria tehnologiei trebuie să achite costurile: „contribuabilii nu ar trebui să suporte povara crizei sănătăţii mintale pe care companiile ce deţin reţelele de socializare au creat-o” .

În discursul său despre starea naţiunii din 2022, preşedintele Joe Biden (…) a cerut responsabilizarea platformelor de reţele de socializare pentru experimentul naţional pe care îl realizează asupra copiilor noştri în scopuri lucrative’”, au adăugat în acea plângere reprezentanţii districtului şcolar Seattle, care au dat asigurări spunând că au intentat „această acţiune în instanţă pentru a face exact acest lucru” .

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Meta au spus că au dezvoltat „peste 30 de instrumente pentru a-i susţine pe adolescenţi şi pe familiile lor, inclusiv instrumente de supervizare care le permit părinţilor să limiteze timpul petrecut de copiii lor pe Instagram, şi o tehnologie de verificare a vârstei, care îi ajută pe adolescenţi să trăiască experienţe adaptate pentru vârsta lor” , a spus Antigone Davis, directoarea diviziei de securitate din cadru acestei companii.

Google a anunţat la rândul său că „a investit mult în crearea unor experienţe sigure pentru copii pe platformele” sale şi că a introdus „măsuri solide de protecţie şi funcţii dedicate pentru a acorda prioritate bunăstării utilizatorilor” , a precizat purtătorul său de cuvânt, Jose Castaneda.

The post Giganții din domeniul tehnologiei, acuzați că dăunează sănătății mintale a elevilor appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code