Economice

Cum îți crești pensia cu o mișcare simplă. Fondul privat la care cotizezi obligatoriu, cu 3,75% din salariu, poate fi mai slab decât altele

Sistemul de pensii administrate privat a ajuns deja la jumătatea unui ciclu complet, motiv pentru care performanțele obținute de fiecare administrator în parte s-au distanțat. Altfel spus, nu toți administratorii au reușit să scoată din cotizațiile participanților același profit, iar diferențele între ei, chiar dacă pot părea în unele cazuri mici, ajung să conteze după 25-30 de ani de contribuit. Devine, astfel, important de știut că administratorul poate fi schimbat oricând, cu ajutorul unei proceduri gratuite și relativ simple.

O analiză pe date oficiale a randamentelor tuturor fondurilor de pensii, adică plusul adus în conturi de fiecare administrator, atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung, poate fi urmărită AICI

Dacă analizând evoluțiile observați că fondul dumneavoastră are o performanță slabă, sub alte fonduri sau poate chiar sub medie, este o idee bună să îș schimbați.

Cum mă mut de la un fond mai slab la unul mai performant, care îmi poate aduce o pensie mai mare?

Un lucru esențial pentru toți participanții în sistemul de pensii administrate privat, nu doar pentru cei care se gândesc să își schimbe administratorul, este să știe la ce fond este alocat. Spunem „alocat” pentru că majoritatea celor 7,9 milioane de participanți nu au optat pentru un anume fond ci au fost distribuiți aleatoriu. În fapt, doar în primul an procentul celor care au ales a fost unul de luat în seamă, după aceea pete 98% fiind alocați automat. Așadar, verificați la ce fond de pensii sunteți alocat.

Formularul este disponibil AICI

Apoi trebuie să completați o cerere de aderare la fondul mai performant. Această cerere poate să fie depusă la sediul administratorului sau poate să fie trimisă prin poștă. Mai multe detalii vă va da cu siguranță chiar administratorul ales.

AICI găsiți adresele tuturor administratorilor

Ultimul pas este completarea unei cereri de renunțare la actualul administrator, cel mai puțin performant. Această cerere este parte dintr-o normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF).

AICI, la secțiunea Anexe a normei ASF, situată la final, găsiți formularul pentru notificarea administratorului la care doriți să renunțați

Nu mai rămâne decât să fiți anunțat că transferul a fost efectuat.

Sursa: economica.net


Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Avatar
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code