Flux-stiri

Madridul și Barcelona vor catalana recunoscută ca limbă oficială a Uniunii Europene. Consiliul Afaceri Generale al UE urmează să ia o decizie marți

  • În ciuda acestui efort comun, este puțin probabil ca țările UE să fie de acord cu extinderea recunoașterii oficiale.
  • Guvernul național de la Madrid și guvernul regional catalan de la Barcelona promovează împreună această propunere.
  • Cetățenii UE au dreptul de a folosi oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale blocului pentru a comunica cu instituțiile.

Consiliul Afaceri Generale al UE urmează să decidă marți dacă va da undă verde propunerii Spaniei de a face din catalană, galeză și bască limbi oficiale ale UE.

Într-o poziție neobișnuit de unitară, guvernul național de la Madrid și guvernul regional catalan de la Barcelona promovează împreună această propunere. Aceasta este în întregime legată de eforturile premierului spaniol Pedro Sánchez de a rămâne în funcție după alegerile naționale neconcludente din iulie anul trecut, relatează Politico.

Liderul socialist Sánchez are nevoie de sprijinul separatiștilor catalani pentru a forma un guvern, iar recunoașterea limbii catalane ca limbă a UE este una dintre condiții. Cetățenii UE au dreptul de a folosi oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale blocului pentru a comunica cu instituțiile și de a primi răspunsuri în limba respectivă. În plus, toate legile, propunerile și deciziile UE – trecute, prezente și viitoare – trebuie să fie traduse în limbile recunoscute oficial.

Cu toate acestea, pentru a obține această recunoaștere este nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări membre ale blocului. Înaintea votului, Serviciul de Externe al Spaniei a încercat să convingă omologii din întreaga Europă, iar diplomații oficiali ai țării au avut o coordonare slabă cu omologii lor catalani. În mod normal, interacțiunea dintre reprezentanții străini de la Madrid și Barcelona este rară și adesea tensionată.

Dar în perioada premergătoare votului de marți, oficiali de rang înalt care cunosc negocierile în curs, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre acestea, la fel ca și ceilalți oficiali citați în acest articol, au declarat că există o determinare comună de a bloca recunoașterea UE, în ciuda neîncrederii istorice dintre cele două părți.

De-a lungul ultimului deceniu, Catalonia a încercat să înființeze ambasade” în întreaga lume pentru a extinde „zona de influență geografică” a regiunii.

Citește și:

The post Madridul și Barcelona vor catalana recunoscută ca limbă oficială a Uniunii Europene. Consiliul Afaceri Generale al UE urmează să ia o decizie marți appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Nechita




Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Vidjean Mihai
Vidjean Mihai
Mihai Vidjean - autor articole Absolvent Comunicare si Jurnalism, profesor „Științe și metode de investigare jurnalistică office@ziardestiri.ro
https://ziardestiri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code