O doză zilnică de lumină solară ar putea îmbunătăți sănătatea generală. Noi cercetări au descoperit o legătură între timpul petrecut în natură cu o stare de bine îmbunătățită, un somn mai bun și un risc mai scăzut de depresie pe tot parcursul vieții.
„O doză zilnică de lumină puternică este la fel de importantă precum evitarea luminii pe timp de noapte”, a explicat Sean Cain, psiholog și cercetător la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, ale cărui studii experimentale anterioare au arătat modul în care lumina artificială afectează somnul și ritmul circadian, potrivit Science Alert.
În acest nou studiu observațional, Cain și colegii săi au analizat efectul pe care expunerea la lumina exterioară îl are asupra somnului și a stării de bine a peste 400.000 de oameni din UK Biobank, un studiu amplu al adulților din Regatul Unit care colectează informații despre obiceiurile de activitate fizică și somn până la diagnostice medicale și starea de sănătate.
Factorul cheie ce poate contribui la energie scăzută și tulburări de somn
Cercetările anterioare au arătat că petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate, o parte fiind asociată cu lumina naturală care este cel mai important indicator de mediu în privința timpului pentru ritmul circadian al corpului.
Prea puțină lumină naturală ar putea fi un factor cheie ce poate contribui la energie scăzută și tulburări de somn, acestea fiind asociate cu depresie, o tulburare comună și una dintre principalele cauze globale pentru dizabilitate.
„Oamenii au evoluat într-un mediu cu o distincție clară între zi și noapte, însă mediile noastre moderne au estompat această diferențiere”, au explicat oamenii de știință.
În zilele noastre, oamenii petrec „mare parte din timp în condiții de lumină artificială din cauza expunerii reduse la lumina solară”. Asta poate duce la perturbarea somnului pentru că lumina inhibă melatonina, un hormon ce favorizează somnul. Studiile anterioare ale lui Cain și echipei sale au arătat că aproape jumătate dintre locuințele dintr-un studiu desfășurat în Melbourne erau echipate cu lumină îndeajuns de puternică încât să inhibe melatonina cu până la 50%.
O doză mai mare de lumină, asociată cu o stare de bine îmbunătățită și un somn mai bun
O doză mai mare de lumină între răsărit și apus a fost asociată cu o stare de bine îmbunătățită și un somn mai bun, precum și un risc mai scăzut de depresie și utilizare mai redusă a medicamentelor antidepresive.
Fiecare oră adițională de lumină naturală a fost asociată cu un risc de depresie mai scăzut pe parcursul vieții, o utilizare mai scăzută a antidepresivelor și o creștere a gradului de fericire. Interesant mai este și faptul că tot mai multe dovezi sugerează că terapia prin lumină este o metodă eficientă însă prea puțin folosită în tratarea depresiei, în special în combinație cu alte medicamente.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută
Articolul Petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Iată de ce apare prima dată în Descopera.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor
Împotriva articolelor redacției noastre, persoanele nemulțumite pot formula Contestație în termen de 10 zile de la publicarea articolului, la judecătoria Orășenească nr. 1 München Bayern Deutschland, in conformitate cu Legea federală Germană. Considerăm că nu se pot formula acțiuni la instanțele din România deoarece nici o persoană care activează în trustul nostru nu poate fi extrasă de sub jurisdicția federală germană. Considerăm că redacția noastră nu răspunde în fața autorităților din România ci doar celor federale sau civile germane. deoarece legea română nu are efecte de extraneitate asupra redacției chiar dacă subiectul știrilor face obiectul unor evenimente sau persoane din România și sunt scrise în limba română. Limba română nu este izvor de extraneitate a legii.